Moden i 60'erne 🌟

Moden i 60'erne 🌟

Dette blog-indlæg er det tredje af tre temablogs om modehistorie fra 40'erne, 50'erne og 60’erne. Moden i 60'erne blev præget af opfindelsen af strømpebukserne, som gjorde muligt at lave kjolerne kortere fordi man nu ikke behøvede at bruge hofteholder og strømper længere.
Årtiet er præget af designere som engelske Mary Quant og ikoner så forskellige som Jackie Kennedy, Brigitte Bardot og Twiggy.

I dette afsnit vil vi bl.a. fortælle om:

  • Hvordan ser 60’er silhouetten ud gennem årtiet
  • Hvilke stilikoner prægede 60’erne
  • Hvorfor blev kjolerne så korte
  • Fra Jackie Kennedy til Woodstock

Moden i start 60'erne

I starten af 60’erne var moden stadig meget som man så den i 50’erne. Man brugte de figursyede pencilkjoler og også de vide skørter, der dog blev kortere og kortere, før man gik over over til kjoler med et løsere fit. Jackie Kennedy er det helt store ikon omkring 1960. Hun blev gift med John F. Kennedy i 1953 i en brus af en overdådig 50er kjole, men vi kender hende bedst fra hendes næsten tidsløse spadseredragter med slanke nederdele til knæet og en jakke med store knapper og krave, kort i ærmerne så man kunne bære lange handsker under. Og selvfølgelig hendes ikoniske pilleæskehat. Hun var det tætteste man havde på en amerikansk kongelig og hendes stil blev kopieret af kvinder verden over.

Brigitte Bardot - det nye mode-ikon

Med mordet på JFK i1963 røg hun dog ud på et sidespor, og i moden kiggede man nu til Europa: Franske Brigitte Bardot, som med sit sexede Lolita-look og og store lyse hår, kun løseligt opsat, gik nu rent ind og var nok den største kontrast til Jackie Kennedy, man kunne forestille sig.

I det nye årti lagde man mere og mere afstand til de forgående, både ved at kjoler og nederdele blev  kortere, men også med et meget mere ungdommeligt look med bl.a. Peter Pan-kraver, "Pussy-bows" og A-facon, som gjorde looket mere ungdommeligt.

Det var i stor kontrast til 50’ernes mode, som for de unge piger var meget voksen. Nu følte ungdommen et behov for at få deres ungdom og barndom tilbage, og det gav udslag i moden.

Estelle skjorten med "pussy bow" i pink fra Heart Of Haute

Estelle skjorten med "pussy bow" i pink fra Heart Of Haute

Estelle skjorten med "pussy bow" i grøn fra Heart Of Haute

Estelle skjorten med "pussy bow" i grøn fra Heart Of Haute

Estelle skjorten med "pussy bow" i lys blå fra Heart Of Haute

Estelle skjorten med "pussy bow" i lys blå fra Heart Of Haute

Tre populære 60'er kjoler

Man så et så drastisk skift i moden, næsten som i 1920’erne. Kjolerne fik da også i 1960erne en genkendelig 1920’er silhouet. De var ikke længere figursyede og blev nu skåret hen over hoften: ‘Drop waist-kjolen’: En af de tre kjolesilhouetter, der brugtes mest op gennem 1960erne.
En anden type er ‘the shift dress’: Den afløste den tidligere så populære pencilkjole. Den sad løst på kroppen og var ikke på samme måde tilpasset figuren, men havde en A-facon og sluttede midt på låret eller endnu højere oppe.

Den tredje populære kjoletype var ‘the skimmer dress’. Det er en kort kjole, vid i skørtet og tætsiddende på overkroppen, evt. med et bånd eller bælte i taljen, som fremhæver taljen uden at have et korsetteret look.
Fælles for dem alle var, at de ikke viste kavalergang. Alle var skåret højt op i halsen, og kunne have små kraver eller bindesløjfer, klare farver med store kontraster og mønstre.

60'er Mini kjole i rød glitter fra Marmalade

60'er Mini kjole i rød glitter fra Marmalade

Klassisk 60'er Mini kjole i sort fra Marmalade

Klassisk 60'er Mini kjole i sort fra Marmalade

  60'er Mini kjole i guld glitter fra Marmalade

60'er Mini kjole i guld glitter fra Marmalade

Mary Quant's Chelsea-look

En af de store designere i perioden var engelske Mary Quant. Hun designede korte, farverige kjoler med store kraver, som blev båret med go-go boots eller Mary Jane sko og farverige knæstrømper eller strømpebukser. Hendes ikoniske look blev kendt som ‘Chelsea-looket’, og hun blev den foretrukne designer for Mod-bevægelsen i London, som netop er kendte for looket med de korte kjoler i klare farver og de hvide eller farvede lakstøvler.

60'er Mary Jane sko i hvid lak fra Lola Ramona

60'er Mary Jane sko i hvid lak fra Lola Ramona

60'er sko i hvid med sløjfe fra Lola Ramona

60'er sko i hvid med sløjfe fra Lola Ramona

  60'er Mary Jane sko i sort lak fra Lola Ramona

60'er Mary Jane sko i sort lak fra Lola Ramona

Det sene 60'er look - Twiggy

Det sene 60’er look, slankt og uden fokus på barmen, blev vist frem af den engelske model Twiggy. De ikoniske billeder af den meget slanke og næsten drengeagtige pige gik verden rundt og revolutionerede moden. Det blev moderne at have en meget androgyn silhouet, og til gengæld fremhæve sine dådyrøjne med en kraftig sort eye-liner og gerne øjenskygger i flere farver.
Silhouetten minder meget om den, vi så i 1920erne, hvor man snørede brysterne ind, og i det hele taget dyrkede en figur, der ikke viste kvindelige former.

Det nye i 60’erne er selvfølgelig længden på kjoler og nederdele. En piges kjolelængde blev et tegn på hendes tro på sig selv -jo kortere, jo mere selvsikker fremstod hun. Og det var det, det handlede om. Ikke at tiltrække mænds opmærksomhed for enhver pris, men at tiltrække opmærksomhed på sin selvsikkerhed, og så selv bestemme, hvad man ville gøre med den opmærksomhed.

  60'er mini skirt i sort bengaline fra Grünten Mode

60'er mini skirt i sort bengaline fra Grünten Mode

60'er mini skirt i rødt velour fra Grünten Mode

60'er mini skirt i rødt velour fra Grünten Mode

60'er mini skirt i blå velour fra Grünten Mode

60'er mini skirt i blå velour fra Grünten Mode

Den revolutionerende strømpebuks

At kjolerne blev korte kunne lade sig gøre med opfindelsen af strømpebukserne. De første ramte det amerikanske marked i 1959. Det betød, at man nu ikke, som altid tidligere, skulle bære dels en girdle til at stramme taljen ind, trusser og så hofteholder med clips til strømperne. Strømpekanten kunne man naturligvis ikke vise frem i offentligheden, så derfor havde kjolerne hidtil været længere, nemlig til under knæet for netop at undgå den slags utækkeligheder.
Men med strømpebukserne havde man ikke det problem mere, og kjolerne kunne nu blive så korte, som man ønskede.

I slutningen af 60’erne kom endnu et revolutionerende nyt look, et nyt verdenssyn og en ny indentitet: Hippie!
Fra Woodstock og San Francisco kom romantiske skjortebluser, lange vide nederdele, ruskind, broderier à la østeuropa, flade sandaler og naturligt hår susende og ændrede gadebilledet totalt. Langhårede mænd, og kvinder uden de rette ‘foundation garments’ (red. undertøj, der former kroppen, så tøjet sidder flot) prægede nu verden, og chokerede den ældre generation -verden var ved at hoppe ind i 70’erne. -Mere om det en anden gang!

Mondo Kaos' udvalg af 60'er kjoler, tøj & sko

I Mondo Kaos har vi også de helt rette elementer til dit 60’er mod-look:
Gå efter de korte nederdele i A-snit fra vores leverandør Grünten Mode. Sarah, der har mærket, er selv passioneret om 60’erne og syer i øvrigt alt selv i sit værksted i Alperne. Hun er værd at følge for inspiration: Hun syer nemlig også de mest fantastiske kjoler til forskellige go-go dansere!
Nederdelene kombineres rigtig fint med fx vores Estelleskjorter med pussybows i flotte farver og Mary Jane-sko i sort eller hvid fra Lola Ramona. Desuden har vi en række 60'er kjoler som vi eksklusivt i samarbejde med designer Magdalene fra Marmalade, har designet til alle jer Mondo Ladies.

Håber at du blev en smule klogere på 60'er moden. Har du ikke allerede læst vores blogposts om 40'er og 50'erne, kan du finde links herunder.

Kærlige hilsner,
Team Mondo Kaos ♥


LÆS MERE HER:

Moden i 40'erne

Moden i 40'erne🌟

 

Moden i 50'erne

Moden i 50'erne🌟

Blogpost om Miss L Fire 2020 kollektion

Miss L Fire Forår/ Sommer 2020

 


Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder: