Mondo Kaos’ store guide til Cocktailkjoler ✨

Mondo Kaos’ store guide til Cocktailkjoler ✨

December er jo en festtid, hvor de smukke kjoler rigtig kommer i brug. Særlig populært på denne tid er cocktailkjolen. I år bliver en anderledes højtid med færre fester og hyggelige sammenkomster, men derfor synes vi godt at vi alligevel kunne bringe en guide og historien om cocktailkjolen. Og selvom julefrokosterne bliver mindre og færre kan man jo i øvrigt godt gøre sig fin i en smuk cocktailkjole, eller måske netop derfor!

 

Vintage inspirerede cocktail kjoler
Vintage cocktailkjoler

Hvad er overhovedet en cocktail kjole?

Her i Mondo Kaos har vi altid masser af kjoler, og derfor har vi selvfølgelig også masser af vintage inspirerede cocktailkjoler. Når man siger cocktailkjole, ser man et billede af en bestemt type kjole for sig, men hvorfor gør man det, og er der regler for hvornår noget er en cocktailkjole og hvornår det ikke er det? Udtrykket kommer fra en tid hvor man skiftede fra tøjet man havde på om dagen, til det mere formelle ’evening wear’. Altså det gjorde man i hvert fald i visse kredse.

Cocktail kjoler

Man skal se mod Amerika hvor ordet cocktail dukker op for første gang i 1803! Men der skulle gå 100 år før kvinderne måtte se sig selv som nogen der drak cocktails i al offentlighed. Og det var med slutningen på 1. verdens krig og de vilde 1920’ere af cocktails vandt stor popularitet blandt de velhavende amerikanere.  Faktisk blev cocktails så populære at de forlangte en egen beklædningsgenstand. Man drak nemlig typisk cocktails fra kl 18- 20, og der var det for tidligt til den formelle aftenbeklædning, man havde altså brug for en overgangskjole fra det uformelle dags look og til den blå time, og derfor fik denne pre-dinner skik altså sin egen beklædningsgenstand: cocktailkjolen.

 

Cocktailkjolens rejse fra USA til resten af verden

Den formelle aftenbeklædning havde traditionelt været hel-lang, og da netop 1920erne for første gang i næsten 200 år gjorde kortere kjoler populære, var det klart at cocktailkjolen skulle være kortere, og gå til mellem under knæet til ca midt på læggen.

Flapper girls og Speakeasy

Cocktailkjolen hang uløseligt sammen med flere vovede ting; flapper pigerne fx som var nogle få meget udfarende it-girls med hang til parties og skandaler, speakeasy kulturen som opstod omkring de forbudte barer i 20’erne hvor man kunne få hjemmebrændt alkohol i forbudstidens USA. Det var fra USA og for at slippe uden om alkoholforbuddet, at den velhavende amerikanske elite bragte den nye cocktail skik med sig ud i verden; fx til Paris, London, Cuba og den franske riviera.

I tiden efter 1. verdenskrig var de franske modehuse afhængige af de rige amerikanere, og oversatte derfor gerne nye tendenser i deres couture og ’ready to wear’. Den første navngivne cocktail kjole bliver nævnt i Vogue for første gang d. 15. maj 1927, men allerede i 1926 bliver den ultimative cocktailkjole og måske største kjolesensation i de sidste 100 års modehistorie skabt.

LBD – 'den lille sorte' cocktail kjole

 I 1926 var to af de allerstørste franske designere kvinder: Elsa Schiaparelli og Coco Chanel! Begge suger den nye tidsånd til sig og skaber fantastisk couture, men i 1926 lykkes det Chanel at lave den ultimative cocktailkjole – ’den lille sorte’ eller ’the little black dress’. Den perfekte cocktailkjole havde på dette tidspunkt lange ærmer, diskret halsudskæring og var i silke eller satin. Også kunne den styles med skønne accessoires og den berømte lille cloche, 20ernes hat!

Børskrakket 1929 – 30’ernes glamourøse cocktailkjoler

1920erne endte med en katastrofe, børskrakket i 1929. Dermed var det i første omgang slut med de glade 20erne.
Med 30’erne kom stor fattigdom, men forunderligt nok samtidig et stort behov for glamour. 1930’ernes film handlede om glamour, og moden var glamourøs, filmstjernerne blev dyrket som aldrig før. Det betød også at cocktail-timen fik lov at blive, men da det var blevet usmageligt at vise sin rigdom frem, blev cocktail sammenkomsterne rykket ind i de riges stuer.

Kjolerne blev en anelse længere og langt mere feminine end det firkantede lige-op-og-ned-snit fra 1920erne. Kjolerne skulle udstråle glamour og blød femininitet.

Der var ikke megen tid til cocktails under anden verdenskrig og da slet ikke stof til cocktailkjoler, men efter afslutningen på krigen fik man igen noget at fejre.

 

Jitterbug vintage stils kjole i 1930'er stil
1930'erne stils kjole -den lille sorte
Grable kjole i 1930er stil smuk cocktailkjole

Den mere utraditionelle cocktailkjole inspireret af 1930’erne. Fra The House of Foxy; Ava kjolen i sort, grable kjolen eller den nye Jitterbug og brug skønne klassiske accessoires som perler, armbånd og handsker

Det skelsættende år 1947 – Dior’s New Look

Dette var året hvor Dior kom med sit New Look. Der kom fuld fokus på timeglasfiguren, den kvindelige skikkelse og hendes talje blev omdrejningspunktet for denne mode.
Cocktailkjolerne blev igen kortere og fulgte naturligvis tidens mode. Det betød de kendte swing kjoler og især den yderst figurbetonede pencilkjole.

Cocktail hour- The American Way of Life

Igennem 1950erne og 1960’erne blev cocktail-parties og cocktail hour næsten institutionaliseret, og der voksede tilmed en industri op omkring cocktails - tænk hjemmebaren med al dens udstyr. Cocktails var blevet til et symbol på ’the American way of life’.

1950s little black dress, den lille sort V-ryg
1950s Dior New Look
Marilyn Monroe Little Black Dress

Hvornår bruger man en cocktailkjole?

Hvad skal vi så med en cocktail kjole i dag?
Netop i dag er cocktailkjolen super aktuel. Vi bruger cocktailkjolen i dag præcis som man gjorde i 1920’erne. En kjole der nemt kan opgraderes fra dag til tidlig aften. En chik kjole som nemt kan styles op og ned. Kjolen har endda oftest samme længde som dengang: lige under, eller til knæene. I modsætning til 1920’ernes cocktailkjoler, må vores kjoler gerne være kropsnære i stil med dem fra 50’erne og 60’erne og de lange ærmer kan vi også droppe eller beholde præcis som vi ønsker.

Smuk art deco inspireret cocktailkjole fra Stop Staring i rød
Elegant sort swingkjole 1950er cocktail hour
Grøn cocktailkjole i pencil snit

Vores allermest populære cocktailkjoler

Vores bedst genkendelige cocktailkjoler er de skønne tætsiddende pencilkjoler som bl.a. dem fra Zoe Vine, Unique Vintage og  Stop Staring! Kjolerne minder om snittet fra 1950’erne og de tidlig 1960’ere, idet det smyger sig om kroppen, men som takket være det skønne strækmateriale er skønt at have på hele dagen og samtidig holder på formerne, og derfor nemt kan være din dagkjole med en cardigan over på kontoret.

Kjolerne findes i flere skønne farver, rød, grøn, lilla, navy men naturligvis også klassikeren den lille sorte. Du kan vælge mellem mange cocktailkjoler som alle har fokus på forskellige detaljer: vælg en cocktailkjole med sweetheartudskæring for at sætte fokus på barmen, eller en med tilhørende bælte for ekstra fokus på taljen.

vintage stils pencilkjole med drapering
Den lille sorte med gennemsigtig top detalje
Smuk asymmetrisk fri skulder kjole, den lille sorte

Ønsker du en langærmet cocktailkjole i vintage stil?

 Vi går en koldere tid i møde, og jo, så er det også helt fint med en langærmet cocktailkjole. Vi har langærmede og cocktailkjoler med albuelange ærmer, til dig som foretrækker det.

Den flatterende pencilkjole i vintage stil
Den smukke V-ryg kjole med 3/4 ærmer
Lilla velour pencil kjole, vintage stils cocktailkjole

Vintage stils cocktailkjoler med glimmer

En typisk cocktailkjole må gerne have stof som er lidt mere festligt, og intet siger fest og sjov som glimmer. Vælg en cocktailkjole i vintagestil med glimmer eller i en glansfuld finish når du rigtig skal skinne. En cocktailkjole med glimmer er også typisk ideel til julefrokoster eller større fester. Fordi stoffet er så festligt, kan du vælge en hvilken som helst form, alt fra swingkjole til pencilkjole er fint.

Minikjole i sort glitter perfekt cocktailkjole
60er stil Cocktailkjole med glimmer i rød
cocktailkjole i sort med glimmer

Cocktailkjole eller festkjole?

Hvad er så forskellen? I dag er der måske ikke så stor forskel, og forskellen på hvornår man bærer hvilken type kjole er en meget individuel sag. Men generelt kan man sige at mange af vore smukke vintage inspirerede pencilkjoler i matte farver nemt kan bruges om dagen, og efterfølgende styles med festlige accessoires til en cocktailkjole, mens en mere iøjefaldende glimmer sag, måske ikke rigtig er en sag for kontoret, men derimod en skøn kjole til både cocktails og en stor fest.

Til syvende og sidst er det dog kun dig der ved hvad og hvordan du skal bruge din cocktailkjole, og vi kan altid hjælpe dig med input og vejledning så du finder netop den helt rigtige cocktailkjole til netop dit behov.

De varmeste julehilsner,

Team Mondo Kaos ❤

 

Læs mere:

Mondo Ladies Jul 2020

Mondo Ladies Jul 2020

 

Vintage julegaveinspiration

Julegaveinspiration

 

Historien om pinup pigen

Historien om Pinup-pigen

 

Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder:

Human score    Trustpilot Stars    number of reviews    Trustpilot Logo