Rockabilly stilen hos Mondo Kaos

Har du nogen gange set udtrykket rockabilly anvendt i sammenhæng med noget tøj, fx en swingkjole, som du synes om? Hvad er rockabilly, og hvordan har det indflydelse på det vintage stils tøj vi har i Mondo Kaos, og som du muligvis har hjemme i din vintage garderobe, det er det vi ser lidt på i dette blog post. 

Hvad er rockabilly?


Synes du også at det er svært at definere, og hitte hoved og hale i? Så er det ret simpelt fordi at det er en stil som favner bredt.

Men først om fremmest er Rockabilly navnet på den tidligste rock and roll musik. 

Det er en musikstil som opstod i forbindelsen mellem country musik og ’rythm and blues’ i USA i 40erne og 50’erne. Selve ordet Rockabilly, er er da også en blanding af de to, nemlig ’Rock’n’Roll’ og Hillbilly.

Hillbilly som er ordet brugt for fans af klassisk country og western musik. 

Hvis du stadig er lidt på bar bund, så er foregangsmændene musikere som; Bill Haley, Johnny Cash, Buddy Holly og Elvis Presley.

Hør numre for dig så som Rock Around the Clock, Be-Bob-A-Lula, Blue Sueds Shoes og Hello Mary Lou.


Rockabilly - musik og mode


Musikken opstod i et møde mellem hvide arbejderklassemusikere og afroamerikanske, hvor de blandede den sorte musikstil med countrymusik.

Da musikken i særdeleshed hørte hjemme i 50erne og swingdansen hørte til i miljøet, blev også 50’er tøjstilen et udtryk for Rockabilly.

Gennem modehistorien går tøj og musik ofte hånd i hånd, og Rockabilly er ingen undtagelse! Inspireret af musikken fra 50'erne, fik Rockabilly-moden sit eget liv, da det brugte genkendelige modeelementer fra begge musikgenrer og kombinerede dem til at danne noget nyt og spændende. Fx er det de typiske 50er swingkjoler og nederdele som er indbegrebet af Rockabilly, men det har ikke 50’ernes pænhed. Ofte er kombinationen noget mere råt. En læderjakke, en retro print T-shirt


Rockabilly blev også udtrykket for de unge og vilde, i 50ernes Storbritannien blev de engelske Teddy boys, associeret med denne stil. Musikken var ny og vild, man må tænke på at Elvis Presley ikke måtte vises på TV fra hofterne og nedefter. Looket blev altså udtryk for denne unge og rå stil.  


Selvom rødderne til Rockabilly-mode er plantet godt i 50'erne, kan den indflydelse, den har haft på både musik, film og mode, ses i hvert eneste årti siden. Rockabilly blev fx stort igen, da swingstilen og swingdansen igen vandt frem i 70’erne og 80’erne. Især blev den taget op med et element af det rå og rockede, senere endda punkede, for at skabe en distance til 50'ernes pænhed.Film om Rockabilly Miljøet i 50'erne


Grease


Historien om Danny og Sandy- filmen som vi muligvis alle har set og kender sangene fra, er en kendt og elsket film som beskriver netop miljøet omkring ungdommen og rockmusikken i USA i 50’erne. 

Filmen er fra 1978, og man ser tydeligt at det er 50'erne set gennem 70'ernes øjne. Filmen var med til at cementerer John Travoltas super star status såvel som at gøre rockabillykulturen mere mainstream populær igen. Mens mange af numrene er skrevet til musicalen, er der også masser af original rockabilly musik i filmens soundtrack, hvilket giver den et lækkert ægte 50’er præg.


Cry Baby

Hvis du har brug for inspiration til at se andre rockabilly inspirerede film, kan du kaste dig over filmen Cry Baby med Johnny Depp og Ricki Lake. Den foregår i 50'erne Baltimore og er en musikalsk romantisk komedie. Handlingen er den klassiske ”bad boy, møder og forelsker sig i good girl”. Hvis du elskede Grease og vil have mere, men med en ægte ’bad boy’.


Walk the Line- filmen om Johnny Cash

Eller i den mere seriøse ende kan du se ’Walk the Line’, filmen om Johnny Cash liv fra hans barndom i fattige kår til berømmelsens tider. Den følger både den smukke kærlighedshistorie og hans kamp med afhængighed og har Joaquin Phoenix og Reese Witherspoon i hovedrollerne. En skøn film om en stor kunstner, der klart er værd at se. 

Rockabilly 2021


I dag er rockabillymiljøet ikke bare 50’er stil men en udvikling af stilen gennem tiden fra 50’erne og frem. Stadig rodfæstet i den oprindelige musik, kombinerer rockabilly i dag indflydelse fra rockmusik, countrymusik, mode fra 50'erne og en lidt rå attitude. Den er en mode, der har set årtier af transformation og langsom forvandling, så den kulminerer i den unikke genre, som den er i dag.


Her er en lille guide at gå efter hvis du ønsker et autentisk Rockabilly look


Rockabilly stil guide


Toppe og bluser: Stramtsiddende toppe som fremhæver figuren. Skønne udskæringer så som sweetheart eller off-shoulder toppe er perfekte til dette look.


Pencil nederdele & pencil kjoler: Klassiske længde omkring knæet eller under. De skal selvfølgelig sidde godt til og nederdelene skal være højtaljede, så de fremhæver talje og hofter.


Swingkjoler og swingnederdele: Dejlige taljerede kjoler og nederdele, med det rette swing når du snurrer rundt, og evt med petticoat under.

Bukser: Højtaljede jeans og cigaret-bukser i rød eller sort. De kan være i fuld længde eller 3/4 lange, og brug gerne opsmøg.


Badedragter & lingerie: Høj talje og skønne vintage snit, gerne med lidt support under der understøtter kroppen.


Farver og mønstre: I modsætning til de pæne 50eres pastelfarver, er fokus her på de kraftige farver og især rød, hvid og sort er en klassisk rockabilly combo. De mest almindelige her er prikker, kirsebær og striber.

Rockabilly hos Mondo Kaos


Vi hjælper dig naturligvis gerne med at style det perfekte Rockabilly look, men her kan du blive inspireret til hvordan det kunne se ud. Alle vores skønne off-shoulder og flæsetoppe findes både i mønstre og ensfarvede, og egner sig fremragende til dit look. Underdelen kan bestå både af stramme pencilnederdele og forrygende swingnederdele. Du kan selvfølgelig også style med vores højtaljede jeans i klassisk 50'er snit.

Har du mod på det, så kig også efter i vores udvalg af lingerie, som er lavet til at supporte og skabe en endnu mere skarp figur med fokus på barm, talje og hofter, perfekte for det ultimative Rockabilly look.

Her til sommer kan du også style med det skønne klassiske badetøj i pinup stil, som også giver den klassiske Rockabilly figur. 


Det er klart at en god swingkjole også kan give et perfekt Rockabilly look. Gå efter de som er klare i farverne eller med prikker, og dem der har ekstra fokus på fx en dyb udskæring.

Din personlige rockabilly stil


For at fuldende dit Rockabilly look anbefaler vi altid styling og accessoires. Det kan være i form af de små bandanas til halsen som vi fører i butikken, eller det kan være de skønne hårblomster eller armbånd.

De sexy strømper med søm fra What Katie Did i fx rød eller grøn er også et oplagt valg til styling, ligesom vi har leopard og netstrømper fra Swedish Stockings som også giver dit Rockabilly look et pift.

Og selvfølgelig hører også de rigtige sko til dit look, og vi har da også altid et væld af skønne sko i vintage 50'er stil.

Vi glæder os til at se dg og hjælpe dig med at style dit personlige Rockabilly look.


Bedste hilsner,


Team Mondo Kaos ❤

Læs tidligere Blogposts

Retro Badetøj & Hollywood glamour

Sommeren står for døren, snart skal vi igen på stranden. Vi kan måske rejse, men ellers har vi måske faktisk vænnet os til tanken om det danske sommervejr...

Hvordan startede 

Pinup?

Den moderne tids pinup pige opstod omkring 1890’erne da Charles Dana Gibson’s malede sin berømte Gibson Girl. Dette var en idealiseret kvinde med...

Historien om 

Swingkjolen

I Mondo Kaos elsker vi en god swingkjole, og det er en af de kjoler vi altid har mange af i vores sortiment. Der skal være swingkjoler og swingnederdele i flere...