Moden i 50'erne 🌟

Moden i 50'erne 🌟

Dette blog-indlæg er det andet af tre tema blogs om modehistorie fra 40'er, 50'er og 60'erne.
Moden i 50'erne fortsatte med at hylde de bløde, feminine former. Det var også i dette årti at timeglas-silhuetten, som Christian Dior i 1947 havde genskabt med New Look-kollektionerne, for alvor blev idealet i modeindustrien, særligt personificeret af Hollywood-ikonet Marilyn Monroe.
50'ernes mode blev i øvrigt præget af Rock'n'Roll kulturen og den nye generation, 'teenagerne'!

New Look og timeglas-figur uden brug af korset

Efter Anden Verdenskrig ændrede modeverdenen sig igen, med Christian Dior i front. Frem kom timeglas-silhuetten, som en hyldest til livet og 'the return to sophistication'. Der gik ikke længe, før Dior's ultra feminine snit blev kopieret af designere og skræddere verden over – til trods for den forargelse som Chanel havde ytret om hans look, som omtalt i vores blog om 40'erne – læs den HER.

50'ernes lingerie

Kvinderne kom dog ikke tilbage i korsetterne, som Chanel havde frygtet, fordi de i stedet begyndte at bruge en ny type lingerie lavet af elastisk mesh til at skabe en slankere talje. Det nye materiale gav større bevægelsesfrihed end de stivede korsetter, og gjorde det muligt for kvinderne stadig at arbejde og være aktive, samtidig med at de kunne bibeholde deres femininitet og forfængelighed i de smukke new look kjoler!

'Girdlen' blev det moderne korset. Den skulle rulles på og af, og altså ikke spændes ind med snøre eller hægter. Der fandtes dog også andre lingerie-påfund, der skulle hjælpe til at skabe timeglasfiguren – et af de sjovere var blow-up bh'en, der ses på billedet herunder. Bh'en blev simpelthen fyldt med luft igennem en lille pumpe, for at barmen skulle se større ud!

Vi byder af masser af 50'er tøj og kjoler

Som kjolernes designs udviklede sig, Timeglassilhuetten tog udgangspunkt i de kvindelige kurver, og designs med taljeskårede snit og V-udskæringer har været populære lige siden, netop fordi de specifikt fremhæver kvindekroppen og skaber en flatterende silhuet, med fokus på alle formerne, uanset størrelse og kropstype.

Hofteholder i peach fra What Katie Did

Hofteholder i peach fra What Katie Did

'Waist-chincher' i sort fra What Katie Did

'Waist-chincher' i sort fra What Katie Did

Easy-up 'Waistnipper' fra Maidenform

Easy-up 'Waistnipper' fra Maidenform

Timeglas-silhuettens udvikling i 50'ernes forskellige trends

I løbet af 50'erne udviklede timeglas-silhuetten sig på forskellige måder, så det blev muligt at skabe den med sit hverdagstøj. Der var dog to dominerende former af timeglas-silhuetten: den brusende og den tætsiddende. Den brusende var den klassiske med et meget fyldigt swingskørt, og den tætsiddende var det kropsnære pencilskørt, der stoppede ved knæene. Karakteristisk for begge var dog, at taljen var smal og markeret og barm/skuldre og hofte blev fremhævet med fylde. Det var dog også muligt at skabe den tætsiddende timeglas-silhuet med et par højtaljede capribukser eller jeans.

The Sweater Girl Look


Navnet 'Sweater Girls' kom til i 40'erne, hvor Hollywood skuespillerinder som Lana Turner, Jayne Mansfiels og Jane Russel begyndte at bære de stramme sweaters over deres spidse "bullet bras". I 40'erne var det et 'chokerende look', men i 50'erne blev det et populært look, særligt blandt den yngre generation. De stramme sweaters, med korte eller lange ærmer, gik til taljen og blev båret samme med en højtaljet nederdel, et par højtaljede bukser eller jeans. For den yngre generation var striktoppene oftest enkle ensfarvede eller måske med en kontrast farve på rib kanterne. For den ældre generation kom der pynt på sweaterne så som perler og broderier.

Billede: Jayne Mainsfield i sweater og højtaljede bukser

Jayne mainsfield i 50'er bukser og strik top
Taljeret cardigan i råhvid fra Emmy Design

Taljeret cardigan i råhvid fra Emmy Design

Højtaljede jeans fra Lady K Loves

Højtaljede jeans fra Lady K Loves

Taljeret cardigan i støvet blå fra Emmy Design

Taljeret cardigan i støvet blå fra Emmy Design

Tidligt 50'er look: Swing kjolen

For et klassisk, tidligt 50'er look à la Dior's er swingkjolen et musthave! Den klassiske 'New look kjole' er taljeskåret med et fyldigt swingskørt, og overdelen har en ofte en detaljeret halsudskæring, der sætter fokus på barm og gør den fyldigere.
Du kan understrege silhuetten yderligere, med et bælte i taljen samt med et petticoat under.

Et petticoat er et fyldigt underskørt, bygget af flere lag blødt tyl, der giver ekstra volumen i bunden af skørtet – des mere volumen på skørtet, des mindre synes taljen!

 

 

Billede: Swing kjole fra Dior's 'New Look' kollektion

50'er stils kjoler og tøj fra Mondo Kaos

En af vores swing-favoritter er Hourglass kjolen fra The Pretty Dress Company. Den er et perfekt eksempel på en moderne new look kjole, der skaber den ultimative timeglas-silhuet på alle kropstyper! Hourglass-kjolen findes i flere farver – og endda også i en pencil-version, hvis du er mere til den tætsiddende timeglas-silhuet!

50'er stils swing kjole i rød fra The Pretty Dress Company

50'er stils swing kjole i rød fra The Pretty Dress Company

Klassisk 50'er stils petticoat i sort

Klassisk 50'er stils petticoat i sort

 50'er stils swing kjole i navy blå  fra The Pretty Dress Company

50'er stils swing kjole i na fra The Pretty Dress Company

En anden af vores swing-favoritter er den klassiske 50'er stils kjole fra Unique Vintage . Denne er også en taljeskåret swingkjole med små, halvlange ærmer, flatterende plisseringer over barmen og et fuldt skørt. Denne kjole er en af vores bestsellers, pga. det lækre strækmateriale der giver den perfekte pasform til alle figurer og vi fører den i str. small - 4xlarge!

Mad Men 50'er kjole i navy blå fra Stop Staring!

Navy blå swing kjole i 50'er stil fra Unique Vintage

Sort swing kjole i 50'er stil med prikker fra Unique Vintage

Grøn swing kjole i 50'er stil fra Unique Vintage

Grøn swing kjole i 50'er stil fra Unique Vintage

Fra Amerikanske Heart Of Haute har også nogle meget populære modeller, nemlig Milan, Monte Carlo samt Beverly. De er i et super flot og meget tidstypisk snit med en markeret taljen, og så er de i et skønt materiale der falder smukt og ikke krøller.

Milan swing kjole fra Heart Of Haute

Milan 50'er swing kjole fra Heart Of Haute

Monte Carlo swing kjole fra Heart Of Haute

Monte Carlo 50'er swing kjole fra Heart Of Haute

Beverly swing kjole fra Heart Of Haute

Beverly 50'er swing kjole fra Heart Of Haute

50'er Swing nederdelen


I forlængelse af swing-kjolen er en anden uundværlig beklædningsgenstand fra 50'erne den ikoniskeswing nederdel. Denne var uden tvivl inspireret af Dior's 'New Look' kollektion, men en ægte 'circle skirt' var hjemmesyet ud fra en stor cirkel (derfra navnet) og gerne med forskellige form for aplikationer. Her var 'The puddle skirt' den mest kendte swing nederdel, og ideen bad denne type DIY nederdele var at ingen var ens.

Måske en kreativ ide i disse tider hvor de fleste af os er 'hjemmegående' ?

Vi har forskellige typer nederdele i 50'er stilen, bl.a. de skønne gennemknappede nederdele med påsatte lommer fra Hear Of Haute. Disse har vi pt. i tre forskellige farver (to ses herunder).

Og så har vi selvfølgelig de helt klassiske 50'er swing nederdele. Dem fra bl.a. fra Daisy Dapper i navy blå og rød, foruden ud over den sorte som ses herunder.

50'er inspireret nederdel i grøn fra Heart Of Haute

50'er inspireret nederdel i grøn fra Heart Of Haute

Klassisk sort swing nederdel i 50'er stil fra Daisy Dapper

Klassisk sort swing nederdel i 50'er stil fra Daisy Dapper

50'er inspireret nederdel i blå fra Heart Of Haute

50'er inspireret nederdel i blå fra Heart Of Haute

Midt/ Sent 50'er look: Pencil Kjolen

Det sene 50'er look var præget af figursyede kjoler og nederdele. Kjolerne var oftest ærmeløse, eller med et meget kort ærme der lige netop dækkede skuldre. Eller de have halv- eller 3/4 lange ærmer. Taljen var markeret, og længde var til lige under knæet. Bagpå var der slids for at gøre kjolerne til at bevæge sig i - det var simpelhen en nødvendighed da de var så stramme.

Den sexede wiggle eller pencil-kjole er den ultimative kjole til 50'er pinup'en! Her bliver hele figuren indrammet af en tætsiddende kjole, der fremhæver alle formerne!

Billede: Marilyn Monroe i kostume test for filmen 'Niagara'

Smukke pencil kjoler og andet tøj inspireret af 50'erne

Billion Dollar Baby kjolen fra Stop Staring! er en fantastisk kjole med små ærmer med et lille puf, wrap-twist i barmen og en flot slids bagpå, for bedre bevægelighed, der også hjælpes på vej af det lækre stræk-materiale. Kjolen fremhæver hele figuren uden egentlig at vise hud, hvilket gør den velegnet til mange lejligheder, om det er forretningsmødet, årsfesten eller noget helt tredje! Herunder ser du den i rød og sort, men vi har den også i navy blå, lilla samt hvid.

Rød 50'er inspireret pencil kjole fra Stop Staring!

Rød 50'er inspireret pencil kjole fra Stop Staring!

Rød assymetrisk pencil kjole fra Stop Staring!

Rød assymetrisk pencil kjole fra Stop Staring!

Sort 50'er inspireret pencil kjole fra Stop Staring!

Sort 50'er inspireret pencil kjole fra Stop Staring!

Fra Zoe Vine har vi også flere pencil kjoler i 50'er stilen. Vi har den turkis blå med korte ærmer og 'sweetheart' udskæring, den sorte med tidstypisk krave samt den enkle navy blå med 3/4 lange ærmer. Og mange flere!

Turkis pencilkjole i 50'er stil fra Zoe Vine

Turkis pencilkjole i 50'er stil fra Zoe Vine

Sort pencilkjole i 50'er stil fra Zoe Vine

Sort pencilkjole i 50'er stil fra Zoe Vine

Navy Blå pencilkjole i 50'er stil fra Zoe Vine

Navy Blå pencilkjole i 50'er stil fra Zoe Vine

50'er Pencil Nederdelen

Den smalle pencil også kaldet 'wiggle' nederdel så dagens lys med med Dior's 'H-line' kollektion i 1954. 'H'et' henviser til snittet med de parallelle linier. Nederdelen sad til ned over hofterne og gik indad ned mod knæene. Nederdelen havde en slids bagpå, for at gøre det muligt at bevæge sig i nederdelen. Dog var den stadig meget smal, deraf navnet 'wiggle', da den fik kvinderne til at 'wiggle' når de gik.

Nederdelen blev en fast del af kvindens garderobe siden midt 50'erne.

 

Billede: Marilyn Monroe i wiggle nederdel

 

Smukke pencil nederdele og andet tøj inspireret af 50'erne
Klassisk 50'er pencil nederdel i navy blå fra The House Of Foxy

Klassisk navy blåt 50'er pencil nederdel fra The House Of Foxy

  Klassisk 50'er pencil nederdel i rød fra The House Of Foxy

Klassisk rødt 50'er pencil nederdel fra The House Of Foxy

Klassisk sort 50'er pencil nederdel fra The House Of Foxy

Klassisk sort 50'er pencil nederdel fra The House Of Foxy

Mondo Kaos' udvalg af 50'er tøj

Udvalget af 50'er tøj i Mondo Kaos er stort, og du finder tøj inspireret af forskellige 50'er tendenser som 'New look', Grease, Pinup, Rockabilly etc..
Vores udvalg af klassiske pencil- og swingkjoler inkluderer kjoler med og uden ærmer, forskellige typer hals-udskæringer som scoop, sweetheart og dyb v og de findes i et væld af smukke farver og prints. Vores seperates inkluderer flatterende pencil- og swingnederdele, skønne capri-bukser og jeans og toppe med strategiske udskæringer, der giver ekstra opmærksomhed til barmen!

Står du og mangler et outfit, der giver dig den skønne timeglas-silhuet, så kan du finde det her.

Kærlige hilsner,
Team Mondo Kaos ♥


Blogpost om modens historie 1940'erne

Moden i 40'erne 🌟

 

Kvindernes internationale kampdag

Kvindernes Internationale kampdag 2020❤️

 

 

Mød Mondo Kaos' grundlægger Ditte Lindemose

Mondo Kaos – Nye begyndelser…

 

 


Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder: