Mondo Kaos – Nye begyndelser…

Mondo Kaos – Nye begyndelser…

– grundlægger og indehaver Ditte Lindemose fortæller om tilblivelsen af butikken og hvad det nye årti bringer for Mondo Kaos.

Foto: Ploug Fotografi

Et nyt år bringer altid en form for refleksion med sig, al det man ønsker, forandringer, forsæt, eller at se tilbage på ting man har opnået i det forgangne.


At stå med foden lige på vej ind i noget nyt er noget Mondo Kaos grundlægger Ditte Lindemose har prøvet en del gange, derfor synes vi at det var oplagt at spørge hende om hendes erfaringer og om hvordan butikken Mondo Kaos blev til, og ikke mindst hvad hun har af planer for Mondo Kaos i det nye årti.

Fra åbningen af Mondo Kaos for 13 år siden til i dag, har været en spændende rejse, og hvis du nogensinde har undret dig over hvordan det hele opstod, kommer svarene her.

Fra socialpædagog til selvstændig erhvervsdrivende

Da Ditte kastede sig ud i åbningen af Mondo Kaos i 2006, drømte hun hverken om den succes det skulle blive, eller at det skulle gå hen og blive hendes levevej.

Ditte fortæller at Mondo Kaos egentlig var et fælles projekt med hendes daværende kæreste. Selv arbejdede hun som socialpædagog i en døgninstitution for unge, og havde ingen erfaring med at drive butik. Planen på det tidspunkt var egentlig at kæresten skulle tage sig af dagligdagen i butikken – og hun indrømmer at det nok mere var hans drøm hun støttede op om. Desværre var det en hård opgave at starte virksomheden sammen, og kun få måneder efter åbningen af butikken gik parret fra hinanden. De blev enige om at Ditte skulle tage over og blive ene ejer af Mondo Kaos.

Ditte overtog butikken med en følelse af at ville vise ’at det kunne hun selvfølgelig godt klare selv’. I et års tid kørte hun, side om side, både butik og arbejdet som socialpædagog videre.  

Men endnu en gang skulle der ske forandringer, da Ditte helt uden for planlægning, blev gravid med sin søn Charlie. Hun indså at det var nødvendigt, efter endt barsel, at træffe et valg; hendes faste arbejde eller butikken. Til alt held valgte hun butikken!

Hun var nu både nybagt mor og nybagt fuldtids selvstændig. Et helt nyt ståsted for Ditte!

Hun forklarer ”Selvom det var en svær beslutning at sige mit trygge job op, og være selvstændig som enlig mor med lille baby, føltes det bare som det rigtige. Det var en super svær periode, men beslutningen har jeg ikke fortrudt et sekund siden.”

”Learning by doing”

Erfaring  med at drive en virksomhed havde Ditte ingen af, så alt, lige fra salg til regnskab og bestillinger, var “learning by doing”. 
Men det skulle ikke være nogen hindring for at tage chancen og udvide butikken.

I 2010 rykkede Mondo Kaos til nye lokaler i Birkegade nr. 1 og det var der at butikken for alvor fik vokseværk. 

Både Ditte og butikken tog dermed et ordentlig spring foran, hun gik fra at have sin egen lille butik til at være chef med flere ansatte. Og endnu engang så Ditte sig selv i en ny rolle.

Foto: Butiks bestyrere Stine, Ditte & Clare CEO: The House Of Foxy planlægger den kommende kollektion for Mondo Kaos.

Som Mondo Kaos voksede, måtte der flere ansatte til at fortsætte succesen. Butikken fik flere nye medarbejdere, bl.a ansatte hun i 2011 Kirstine som hurtigt blev en tæt veninde og værdsat medarbejder, og som stadig arbejder i butikken den dag i dag.

Stine, som i dag er butiksbestyrer kom til i 2014. Det var egentlig meningen, at hun blot skulle hjælpe til over sommeren, men det viste sig hurtigt også hun skulle blive en fast støtte i Mondo Kaos.

Det var med følelsen af at have skabt et særligt univers i Mondo Kaos, og af at have dygtige medarbejdere som Ditte følte sig 100% tryg ved, at hun var i stand til at tage springet og sammen med sin søn Charlie flytte til Pasadena/ Los Angeles i sommeren 2017.

Eventyrlyst

Foto: Ditte nyder solen i Pasadena iført yndlings Jeans fra Lady K Loves & Mondo T-shirt.

Ideen om at flytte fra Danmark var et nyt spring for Ditte. Butikken klarede sig så godt og havde så enestående medarbejdere at hun følte sig parat til at ændre på sin egen rolle i Mondo Kaos. En rolle der sagtens kunne udspilles fra den anden side af jorden. Ditte beskriver ”Jeg havde længe haft en udlængsel, og følte at jeg havde brug for at der skete noget nyt i mit liv. Jeg havde egentlig ikke en konkret plan, men flyttede herover da min søster og hendes familie gjorde det samme, og så måtte jeg se om jeg kunne få skruet en plan sammen når jeg var landet.”

I starten var det bare eventyrlysten der drev hende, og så var det tanken at det blot var for et år. Efter det ene år blev hun dog klar over at hun ikke rigtig var parat til at forlade skønne Californien.

Et år blev til 2 ½ og i marts 2019 fik Ditte et visum på 5 år. Dem er det planen at nyde til fulde, men om visummet så skal fornyes i 2024, eller om hun vender hjem til København eller et helt andet sted i verden, det vil hun lade tiden vise.

Magic, Las Vegas august 2020. 

Ditte & Teresa, CEO Heart Of Haute, til årests "Edge" messe i Las Vegas.

Magic, Las Vegas august 2020.

”Jeg har måttet lære at give slip”

Det har selvfølgelig været nye udfordringer for Ditte forbundet med at styre en forretning fra den anden side af jorden.

Men hun tilstår at have lært meget af situationen. Især har hun måttet lære at give lidt slip, og ikke gå op i hver eneste detalje, som hun gjorde da hun stadig boede ved butikken i København. Hun erkender at det har været en stor udfordring, men det har samtid hjulpet hende til at lære at arbejdet ikke længere behøver at være 24/7.

For som hun siger ”ellers holder man nok ikke til det i længden”.  Og efter 13 års Mondo Kaos er der ingen tvivl for Ditte om at retro-butikken i Birkegade 1 er kommet for at blive.

Selvom hun nu bor i USA er Mondo Kaos stadig et fuldtidsjob for Ditte. I dag består opgaverne hovedsageligt af kommunikation med forhandlerne samt webshoppen. Derudover står hun personlig for at lave nyhedsbreve, da det giver hende muligheden for stadig at kommunikere direkte med kunderne. Netop fordi Ditte ikke personligt er til stede i butikken, betyder det nemlig rigtig meget for hende, stadig at have føling med butikkens kunder. Desuden har Ditte dagligt kontakt med sine medarbejdere i butikken.

Mondo Kaos 2020

Det nye årti skal også starte med nyheder i butikken, og starter med en målsætning om at Mondo Kaos skal forblive et unikt sted at shoppe. I slutningen af 2019 fik Ditte for første gang lavet en lille “in-house” kollektion af armbånd og øreringe, og Ditte betror os at det er noget hun meget gerne vil arbejde mere på.

Tanken bag Mondo Kaos har altid været at levere det unikke. Hun vil derfor fremover i endnu større grad, udforske eksklusive samarbejder med leverandørerne, for at have enestående styles i butikken tilpasset Mondo Kaos kunder. Dette er noget at hun vil arbejde meget mere på i 2020.

Ditte har måtte sige farvel til nogen brands, hvis de blev for gængse, for som hun siger ”det at komme i Mondo Kaos skal forblive en særlig oplevelse, og det er det altså ikke, hvis et brand kan fås allevegne”.

Hun føler at hun kender sine kunde så godt at hun ikke længere er bange for at tage chancer, for som hun siger: 
”Hvis ikke jeg havde taget en chance eller to gennem tiden var jeg heller ikke hvor jeg er i dag - og ville ikke ønske mig andetsteds.”

Med ønsket om at alle tager nogle chancer ind imellem, og vover noget de har drømt om, ønsker Ditte og Mondo Kaos alle kunder et lykkebringende 2020! ❤️


https://mondokaos.dk/blogs/mondo-kaos-diary/julegave-onsker-2019

Team Mondo Kaos' Ønskeliste til Julen 2019 ❤️Feminint Retro overtøj til efterår og vinter

Feminint Retro overtøj til efterår og vinter 💕

Feminint Retro overtøj til efterår og vinter

Retro Sommer Modeshow på The Mudhoney🌟


Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder: