Da Politiken kom forbi - en hyldest til kvindekroppen ❤️

Da Politiken kom forbi ❤️

En torsdag i november afholdte vi en af vores populære kundeaftener i Mondo Kaos. Denne aften var dog ekstra særlig da vi havde besøg af  Marie Nørgaard Skadhauge, journalist fra Politiken, samt fotograf Marie Hald.

Butiksbestyrer Stine var som altid vært for aftenen som startede med et oplæg omkring hvordan vi kvinder bør hylde vores kroppe i stedet for at gemme dem væk.

Derefter stod den på hygge og snak samt tøj-prøvning under kyndig vejledning. Vi var vilde med at Marie var der for at deltage, og ikke bare være tilstede som journalist for at observere. Hvad du her kan læse, er hendes helt egen beretning om, hvordan hun oplevede en kundeaften som en der er ny til retrostilen.

”Kvinde, kend din kjole: Op med brysterne, frem med topmaven"

Mit klædeskab er sort. Det har enkelte pletter af farverigt tøj til dristige dage. Men mest af alt er det sort og løst. I det bløde mørke tøj føler jeg mig bedst tilpas. Her kan jeg gemme mig lidt.

At gemme sin krop får man ofte lyst til, når man er tyk, men gerne vil være tynd. Sådan har jeg i hvert fald haft det i mange år. Strammere bukser eller farvede trøjer hørte sig først til, når jeg blev slank, var min tanke.

Slank er jeg stadig ikke. Til gengæld har jeg lært at holde af min tykke krop. Jeg vil gerne stoppe med at gemme den. Derfor har jeg sat en regel for mig selv: Jeg må ikke købe mere sort tøj.

Første skridt på rejsen mod tætsiddende farverigt tøj er at finde nogle, der kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad jeg skal gå i, når mine sorte rullekravebluser er bandlyst. Den hjælp er jeg ikke den eneste, der leder efter.

Jeg er taget med til en kundeaften i retrobutikken Mondo Kaos på Nørrebro. Her skal bestyrer Stine Omega Jessen og ekspedient Cecilie Bull Klarskov hjælpe otte andre kvinder og mig med at finde noget tøj, der viser vores figur.

Arrangementet i Mondo Kaos begynder 18.30. Nogle minutter inden forbarmer Stine Omega Jessen sig over nogle gæster, der venter i det mørke regnvejr. De kommer ind i butikken, hvor der i dagens anledning er dækket et langt bord med lyserødt slik, hvidvin, danskvand, chips og druer.

Mens vi venter på resten, begynder småsnakken. Flere af kvinderne er stamkunder i butikken. Her har de fundet vejen ind i en retrostil, hvor de med Stines råd til snit og farve finder tøj, der sidder, som var det syet til lige netop dem.

Kunderne kommer også gerne for at få en hyggesnak med i handlen. Det undgår man ikke som gæst i Mondo Kaos. Slet ikke hvis Stine Omega Jessen er på arbejde. Hun har næsten et venindelignende forhold til mange af sine stamkunder.

Det er også Stine, der står for det meste af snakken den første del af aftenen. Helt med vilje vel at mærke. Hun har nemlig forberedt et lille oplæg som udgangspunkt for aftenens afprøvninger. Budskabet er, at kvinder skal droppe selvpineriet og hylde den krop, de har.

»Hver dag klæder jeg kvinder på. Ingen af dem ligner hinanden, og ingen af dem ligner dem på Instagram. Men de ser fantastiske ud. Desværre ser jeg mange kvinder, der er så lede ved sig selv«, siger Stine til de nu nikkende kvinder.

Til den kundeaften, som Marie var med til, havde Stine et tema. Ligesom tøjet er disse begivenheder dog aldrig 'one size', tværtimod, afhængig af gruppen, kan Stine vælge et fokus, og hun spørger altid, om nogen har specifikke ønsker eller forventninger til aftenen. Hun har altid fokus på snit, samt at vi ikke har kroppe der skal sættes i bås som "æble-formet", "pære-formet" etc. men at vi alle har KROPPE og at tøjet skal passe kroppen og ikke omvendt.

Marie fortsætter:

Så er det tid. Tøjet skal af! Stine kigger spejdende ud over forsamlingen og spørger, hvem der tør være de første. Jeg kigger ned i gulvet.

Det gør jeg også, anden gang hun spørger. Selv om jeg kort forinden har set to kvinder komme ud af prøverummet og se fantastiske ud.

I anden omgang er det 63-årige Merete Lamm, der er påklædningsdukke. Hun har ligesom jeg samlet mod til sig inden. Men hun er altså noget hurtigere end mig til at overskride sine grænser. Smilet er ikke til at tage af Merete Lamm, da hun kommer ud af prøverummet i en tætsiddende mørkeblå kjole.

»Siden jeg var helt ung, har jeg ikke kunnet lide at vise talje. Men det føles fantastisk! Tak til min datter for at tage mig med herind«, er Merete Lamms reaktion på sit spejlbillede.

Vores kundeevents er for alle; som det fremgår af artiklen, kom en mor og datter med til den kundeaften som journalist Marie deltog i. På den sidste kundeaften vi afholdt, kom tre generationer sammen til arrangementet; mor, datter og mormor. Alderen omkring bordet spændte fra 21 til en kvinde i 70'erne. Og ligeledes varierede former og størrelser fra xs til xxl.

Det smukke ved vores klassiske designs er ikke kun, at de klæder alle, men at den heller ikke lægger under for alder.

Efter Merete er det min tur. Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg selv samlede mod og rakte hånden i vejret. Virkeligheden er, at Stine har spottet min undvigelsestaktik. Hun spørger mig, om jeg vil klædes på.

Inde i prøverummet skal jeg smide kjolen. Den er for løs, til at Stine kan se min figur, mener hun. Jeg overvejer, om jeg tør fortælle hende, at den er en af de strammeste, jeg ejer.

Af kommer kjolen. Stine overvejer koncentreret, hvad hun skal give mig på, og så forsvinder hun ud i baglokalet. Hun kommer tilbage med en kort kjole med A-snit.

Da jeg får den på, forstår jeg, hvorfor Stine mente, at min egen kjole var løs. I det nye stramme outfit er mine bryster for første gang længe hejst op mod dagens lys, og min
runde mave er heller ikke til at skjule. Smilet er skeptisk, da jeg i høje guldsko vakler ud foran de andre kvinder. Jeg kan godt se, at jeg får mere figur, netop fordi tøjet sidder til. Men jeg føler mig også meget synlig, og jeg skæver med en smule længsel over mod min grå sweater.


Retro gav selvtillid

Den grå sweater er dog for længst glemt, da mit spejlbillede senere viser min krop i en tætsiddende grøn velourkjole. For hver kjole, Stine har smidt på mig, har jeg vænnet mig mere til det feminine look. Det bemærker kvinderne omkring mig: »Du smiler mere og mere, for hver gang du går ud af prøverummet«, siger en af dem.

Det er helt rigtigt. Dog er det ikke kun tøjet, der gør mig i godt humør.

Stemningen i Mondo Kaos er blevet mere og mere livlig. Nu er den nærmest ekstatisk. Ni kvinder i alle aldre, hvoraf de fleste ikke kendte hinanden før, snakker og griner som gamle venner. Prøverum er der heller ikke længere noget, der hedder.

Overalt i butikken bliver der smidt bluser og bukser. De før fuldt påklædte kvinder står nu skiftevis i undertøj og nye kjoler.

Komplimenterne flyver til alle sider: »Nej, hvor ser du godt ud!«. Flere lader sig inspirere af det tøj, andre har på. Et par skinnende lyserøde ’candy floss-stiletter’ er der tre, der ender med at forelske sig i.


Også Merete Lamm og hendes datter, Michelle Lamm, har fundet ting, de ikke kan undvære. Mens det er første gang, at Merete prøver tøj i Mondo Kaos, er Michelle Lamm en flittig kunde. For hende er retrostilen blevet en måde at føle sig tilpas i sin krop på.

»Jeg har ikke haft den store selvtillid i forhold til min krop førhen. Her er der plads til, at man er feminin, og at man har lidt topmave. Det gør, at jeg føler mig godt tilpas«, siger Michelle Lamm.

Merete Lamm er stolt af sin datter. Hun synes, at Michelle er modig, at hun står ved sig selv med sin femine stil. Selv var Merete taget med til kundeaftenen for at finde inspiration til datterens bryllup. Hun er overrasket over, hvor meget hun har fået ud af kundeaftenen.

»Jeg blev rørt over at se mig selv i den kjole. Min garderobe består af løse kjortler. Jeg tror ikke, jeg rykker min stil fra den ene dag til den anden. Men jeg tør godt gøre noget mere ved den efter i dag«, siger Merete Lamm.

Bordet midt i lokalet er nu ved at være tømt for vin, chips og skumslik. Shoppingposerne begynder derimod at blive fyldt. Med dem i hænderne forlader kvinderne butikken.

Jeg selv har det som Merete. Jeg er inspireret til at turde mere. Men det bliver ikke i morgen, at jeg går på arbejde i en tætsiddende rød kjole.

Der er derfor ingen poser i mine hænder, da jeg forlader butikken.

Først skal jeg lige mærke efter, om min nye begejstring for A-snit og høje hæle følger med mig fra retrohulen ud i regnvejret.

Vi takker Marie for denne indsigtsfulde beretning om vores kundeaftner samt de fine billeder taget af Fotograf Marie Hald. 


Ideen med vores kundeaftener er at skabe et forum for vores de deltagende kan blive fortrolige med en mere feminin stil under kyndig vejledning. Som Marie beskriver er der en skøn løssluppenhed ved at udforske retro-stilen i selskab med andre kvinder.

Har du lyst til at deltage i en af vores kommende kundeaftener har vi to datoer klar: Torsdag d. 13.02.20 samt torsdag d. 12.03.2020 begge aftener fra 18:30-20:30.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev herunder hvis du ønsker at være først til at vide når vi afholder arrangementer, starter udsalg mm.


Retro modeshow på the mudhoney københavn

Retro Modeshow

Vi inviterede til retro modeshow på the Mudhoney, hvor vi fremviste et udvalg af vores sommerkollektion på fem smukke modeller....


The House Of Foxy er et engelsk brand der laver tøj i 1940er og 1950er stil

House Of Foxy

The House of Foxy er et britisk mærke, der designer og producerer tøj af høj kvalitet i vintagestil...

 

Viva Las Vegas

Den 18. - 21. april fandt Rockabilly festivallen "Viva Las Vegas" sted for toogtyvende gang. Kirstine & Ditte var endnu en gang taget til Vegas...