Vintage, retro og repro - hvad er hvad?

Hvad er vintage tøj?


I dag vil vi snakke lidt om vintage tøj. Når vi betegner vores tøj og kjoler som vintage, så er det jo ud fra at vores kunder omtaler tøjet sådan. Vi, og vores kunder, ved naturligvis at vi snakker om nyproduceret tøj i vintage stil, men hvad så med egentlig vintage tøj, og hvordan passer det ind sammen med vores reproducerede tøj i vintage stil? Vi kommer også med lidt forslag til styling og ser på hvorfor det er blevet så moderne at være ’gammeldags’.


Hvornår er tøj vintage?  

Begrebet kommer egentlig fra vine, og er langsomt blevet et begreb vi bruger for mange andre ting bl.a tøj. 

Vi betegner vintage som noget der er under 100 år gammelt. Over 100 år bliver det nemlig antikt. 

Skulle du altså være så heldig at falde over en flapper kjole fra 1919, eller en chemise fra 1900 er det en antik genstand. Hvornår holder tøjet så op med at være vintage? Det er der mange meninger om, især i forhold til ens egen alder.


Vintage eller 2nd Hand?

Indtil for nogle år siden galt vintage tøj for at være alt fra 1920- 1979. Men i mange sammenhænge regner man med generationer, og da en generation er ca. 25 år. Det passer måske meget godt med det modebillede man ser nu, hvor mange millenials er begyndt at tage 90’erne til sig som ’vintage’. Yngre end det og man taler om genbrug eller 2nd Hand. 


Fra venstre; Carole Lombard i smuk 30er stil, Katherine Hepburn i 1940'erne og Elizabeth Taylor i 1950erne.

Hvad er forskellen på vintage og retro?

Det forvirrende består i at betegnelserne dækker over noget forskelligt alt efter om vi taler om vin, møbler eller tøj. Hvis et stykke tøj er originalt tilvirket i perioden, så betegnes det som vintage, hvis det derimod er nyt og ligner noget fra en anden, tidligere, periode er det retro. Retrospektiv siger man også om tilbageblik, noget der var før i tiden. 

Da udtrykket stammer fra 60’erne ser man også at nogle bruger det om ting, teak møbler fx, som er originalt fra denne tid. Derfor er udtrykket repro, om reproduceret tøj, opstået, så der ikke er tvivl om at der er tale om tøj som er nyfremstillet i vintage stil. Det er dog ikke et udtryk der bruges meget herhjemme, og vi siger derfor normalt vintage stil eller vintage inspireret.

 Når vi i Mondo Kaos snakker om tøj i vintage stil, så er det ofte med en eller flere af silhuetterne og designs for øje som de ses i epokerne fra 1930, 1940, 1950 og 1960. Og det vi forbinder med en vintage silhuet, er netop tøj der er syet så det smigrer og tilpasser sig kvindekroppens form. 


Opgrader din garderobe med vintage tøj 

Vi har rigtig mange forskellige kunder hos Mondo Kaos; nogle ønsker sig bare smukt, flatterende tøj med et feminint snit. Nogle ønsker at supplere deres originale vintage garderobe med reproduceret tøj, eller omvendt mangler den moderne garderobe måske et feminint vintage touch. 

Rød pencil kjole med art deco detaljer
Smuk langærmet kjole i originalt vintage snit
Grøn swingkjole fra Unique Vintage


Mix din vintage garderobe 

Hvis du foretrækker nyt tøj i moderne snit, men du ønsker en smuk silhuet uden at det skal ligne noget fra en anden tid, kan du gøre det ved netop at kombinere og style tøjet.En smuk retro kjole kan sagtens kombineres med fx. sko med et moderne udtryk. Faktisk kan der ligefrem opstå noget smukt og interessant i dynamikken mellem kjolens stilrene vintage-stil og et par helt nye, moderne sko, sneakers eller stiletter. Men det samme gælder selvfølgelig alle vintage beklædningsgenstande. Giv fantasien frit spil!

Rød vintage stils bluse med asymmetrisk pussy bow

Vintage og vintage stil fra top til tå

Det er dog også smukt at gå planken helt ud og bære vintage inspireret tøj fra top til tå. 

Det er perfekt at supplere sin originale vintage garderobe med reproduceret vintage tøj. Måske elsker du autentisk vintage tøj, men det kan være svært altid at finde tøj i den rette størrelse, farve...  

Eller det vintage tøj du har, er tøj du ønsker at passe lidt på, så det er ikke så hverdags dueligt. 

Mange kvinder der tidligere har dyrket vintage ned til mindre detalje, er begyndt at købe reproduceret tøj. En af grundende er, at det reproducerede tøj efterhånden er lavet så tro mod vintage stilen, og så er det jo bare mere praktisk. Fx. kan det være uegnet med "ægte vintage" hvis der er småbørn i familien, til en bestemt type arbejde eller hverdags cykelture i regnvejr, da det oftest kræver en særlig pleje der kan være ret tidskrævende. Her er reproduceret vintage tøj helt perfekt, du kan gå efter lige den stil du elsker, og være sikker på at finde noget som passer netop dig og den moderne hverdag på samme tid.


Reproduktion efter vintage mønstre

Visse ting, så som cardigans, bluser og bukser kan være særligt svære at få fat i, i original vintage stand. Man må huske på at de fleste brugte deres tøj til det ikke kunne mere, og det er derfor nemmere at finde en storblomstret swing festkjole, end hverdagstøj fra 1940er, 1950er og 1960erne

Især sko kan være være svært for nogle at købe vintage. De reproducerede sko er både smukke og ekstremt behagelige og lavede til moderne kvindefødder. Mange af vores sko har lavet med memory foam, og selv de høje hæle kan man stå og gå i det meste af dagen. De er altså et godt valg til vintage entusiasten, som ikke vil gå på kompromis med komforten.


Sorte vintage stils støvletter fra Miss L fire
Røde hæle fra Charlie Stone i vintage stil
Miss L Fire komfortable højhælede vintage stils sko i sort ruskind


Måske kan du simpelthen bedst lide nyt tøj, og/ eller orker ikke at skulle ud og opstøve ’gammelt’. Her kan du nemt klæde dig i nogle af alle de skønne mærker som har gjort det til en hjertesag at genoplive gamle vintage mønstre og genskabe tidligere epokers mode. Her er du altid velkommen til at spørge os, vi ved naturligvis præcis hvilke brands der står for hvad og hvordan du får netop det look du ønsker.

Ice skater cardigan- den originale retro cardigan fra Emmy Design
Langærmet skjortebluse med bindesløjfe
Vidde vintage stils bukser


Køb vintage tøj i København 

Valget er dit, du kan style og gøre lige hvad du vil når det kommer til stil og mode. I dag hvor de fleste gerne vil have et individuelt look, er det oplagt at style nyt og gammelt, eller vintage med moderne stil, så du får dit helt eget personlige look. 

Hvis du har fået lyst til at tilføje nogle ægte vintage ting til din garderobe, kan du med fordel se efter vintage accessoires så som brocher, halskæder, armbånd og tørklæder. Gå efter farver du elsker, og som du nemt kan matche med det tøj du har i klædeskabet.
Du kan selvfølgelig også shoppe vintage stils accessoires hos os; bl.a. har vi skønne armbånd og øreringe fra Rock it Rosie, brocher og halskæder fra Australske Erstwilder og de fantastiske pinup hårblomster som pynter på ethvert outfit.
Her på Nørrebro, og tæt på Mondo Kaos ligger der alt fra genbrugsbutikker, til billig vintage hos PRAG og mange små finere vintage butikker, fx Something Else i Elmegade eller Transit i Ryesgade. Prisforskellen ligger ofte i mærkerne og i sortimentet. Hvor lang tid ville du bruge på at lede efter guldkornene? Hvis nogle allerede har gjort det arbejde for dig, er det naturligvis dyrere. 

Det er som reglen et spørgsmål om temperament; nogen elsker 'skattejagten' andre vil helst forføres at et mere 'kurateret' vintage look.


Vintage stils top med diagonale striber

Den skønne bluse egner sig til at vise smukke vintage armbånd.

Jakke med peplum

Denne frakke fra Miss Candyfloss kan blive helt unik med en vintage broche.

t-shirt med retro print

Den perfekte retro stils t-shirt til din skønne original 1950er swingnederdel.

KØB VINTAGE TØJ ONLINE 

Vi synes selvfølgelig at vores personligt udvalgte tøj er det skønneste og det du skal gå efter, når du søger efter reproduceret vintage.  

Anderledes står det til med autentisk vintage, som er sværere bare lige at finde på ’google’. Et godt tip til vintage online er derfor Instagram, hvor private sælgere og små butikker ofte viser deres udvalg. Gem dine yndling søge-’tags’, såsom #vintagekjole eller #noveltyvintagekjole eller hvis du vil være sikker på også at få alle de udenlandske butikker brug de tilsvarende engelske hashtags. På den måde får du også et lækkert feed med de ting du bliver inspireret af.


Forhåbentlig har du fået lyst til at dykke endnu mere ned i vintagestilen og holde øje med de skønne nye varer vi får, og at vi med denne guide har ”klædt dig godt på” til at navigere i det store univers af skønt vintage, retro og vintage stils tøj.  

Vi håber at se dig hernede og at vi kan få lov at vise og guide dig vej i vores skønne vintage stils Mondo Kaos univers.


Kærligste Hilsner,

Team Mondo Kaos ❤

Læs mere:

1940'erne mode

Læs om moden i 1940'erne


Moden i 1950'erne

Moden i 1950'erne


historien m plussize

Historien om plussize mode


Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder:

Human score   Trustpilot Stars   number of reviews   Trustpilot Logo