Historien om Pinup pigen

Historien om Pinup pigen

Hvordan startede Pinup?

Den moderne tids pinup pige opstod omkring 1890’erne da Charles Dana Gibson’s malede sin berømte Gibson Girl. Dette var en idealiseret kvinde med lidt viltert opsat hår og ekstrem timeglas facon. Derfra udviklede der sig i starten af 1900-tallet en kultur omkring disse sensuelle damer, altid påklædt men udfordrende, og med en let uskyld! De blev fremstillet både i form af illustrationer som netop Gibson pigen, eller billeder og fotografier af fx datidens scenekunstnerinder.


Mondo Kaos vintage kjoler og tøj

Navnet pinup opstod da billederne blev masseproduceret som små kort eller kalendere til at hænge op. Disse pinupbilleder fandtes i mange udgaver, tegninger, malede illustrationer og selvfølgelig fotografier. Ideen var at billedet af den letpåklædte dame skulle være så besnærende at man(d) ville have lyst til at sætte det på væggen, ”pin it up”! 
Der var tidsskrifter som helligede sig denne kunst, bl.a. Esquire i USA (fra 1933) og La Vie Parisienne i Frankrig. La Vie Parisienne var især i 20’erne og 30’erne ansvarlig for den erotiske art deco og art nouveau pige.

Pinup og 2. verdenskrig

Det var i 1941 at terminologien ’pinup’ blev brugt første gang, og pinup kulturen i dag er da også ufravigeligt forbundet med looket fra 1940’erne og 1950’erne. 
Det var selvfølgelig 2. verdenskrig som skubbede til udviklingen af denne art uskyldig erotica, og den blev brugt både til at hverve soldater med og til at holde moralen højt, og huske soldaterne på fronten på hvad de kæmpede for. Man ser fra krigstiden især billeder af kvinder i patriotiske farver, og fx i sailor outfits.
Der blev produceret kalendere, og også små lommehæfter som kunne sendes til soldaterne. At soldaterne tog dette 100% til sig, viste sig bl.a. gennem såkaldt Nose Art, hvor de amerikanske piloter malede pinups på ’næsen’ af deres fly.

Vargaspigen og Christel

Pinup var oprindeligt mest illustrationer, inden fotografiet blev nemmere at trykke, og mange illustratorer var specialiseret i at lave smukke sensuelle, let påklædte kvinder. Nogle blev endda meget kendte fx Alberto Vargas, hvis ’piger’ blev berømte under navnet Vargas-piger. Vargas illustrerede for både Esquire og Playboy, og hans illustrationer er kendte over hele verden, og originalerne får høje hammerslag når de kommer på auktion i dag. 


Smukke sailor kjoler fra Mondo Kaos

Men det var ikke kun mænd der illustrerede disse kokette let påklædte damer, der var faktisk en hel del kvinder i branchen så som Zoë Mozert, der bl.a. malede Jane Russell på filmplakaten til The Outlaw.

Herhjemme havde vi fra 1940’erne den berømte Christel til at tegne søde, kokette piger, med lange ben i shorts og højtaljede bukser, og et glimt i øjet.

Pinup kjoler og andet tøj fra Mondo Kaos

Pinup og Hollywood

Fordi pinupbillederne med deres seksuelle over og undertoner blev så populære, begyndte man at bruge samme stil til fx filmplakater, og derfra gik der ikke lang tid førend at filmstjernerne selv promoverede sig/ blev promoveret med lidt ekstra ’sex sells’.

Rita Hayworth var allerede en kendt skuespillerinde, da hun i 1941 poserede i negligé for Life Magazine. Dermed cementerede hun sin status som pinup, og blev en af de allermest brugte moviestar pinups hos de amerikanske soldater under 2. verdenskrig. Dette ødelagde på ingen måde hendes image, snarere tværtimod, da hun i 1946 spillede rollen som Gilda, der nok gjorde Rita Hayworth til det ikon hun er endnu i dag.

Flotte pinup kjoler og andet tøj i pinup stil

Ligeså berømt var skuespillerinden Betty Grable som havde mange film bag sig da hun i 1943 fik taget det berømte pinupbillede, hvor hun iført badedragt med ryggen til kameraet, kækt ser sig over skulderen. Billedet skulle overgå Rita Hayworths i efterspørgsel blandt de amerikanske soldater, og gjorde Betty umådelig populær som pinup såvel som skuespillerinde.

Marilyn Monroe som Pinup

Men det gik begge veje; visse skuespillere startede med at gøre opmærksomme på sig selv gennem pinupmediet. Den nok mest berømte af alle, Marilyn Monroe, fik gennem pinup billeder ikke alene vakt filmstudiernes interesse, men fik også sin første kameraerfaring på denne måde. Også Bettie Page fik gennem sin pinup virksomhed mulighed for at arbejde som skuespiller, og ligeledes badenymfen Esther Williams.

Pinup tøj og kjoler hos Mondo Kaos

Hvad er et vintage Pinup look?

Typiske pinup girls fra 40’erne og 50’erne ser man i alt fra badetøj til swingnederdele. Der findes typisk to slags, en lidt mere afklædt version, typisk fotos, og en mere vittig version som spiller på uskyldig uvidenhed, typisk en illustration, som når et skørt tilfældigvis løftes lidt for højt.

Looket er som oftest fokuseret på korte skørter, strømper, shorts eller badetøj og undertøj, mens overdelen sagtens kan være en tæt siddende sweater eller en skjorte, bare den er knappet langt ned, eller bundet på maven.
 Håret er altid sat perfekt, og makeuppen er vigtig. Mørke øjenbryn og fokus på flirtende øjne med eyeliner. Selvfølgelig rød læbestift og røde ’friske’ kinder afrunder looket. Pinuplooket fra 40’erne og 50’erne er mere solgyldent og legende end man ser det i dag.

Hvordan styles et klassisk Pinup-look?

I dag er pinuplooket oftest lig med fin porcelænshud. Øjenbryn fremhæves som i 40’erne og 50’erne, og mange ligger stor vægt på, at lave en klassisk cat eye "winged" eyeliner. Klassiske røde læber er et must, mens man sparer lidt på blush i forhold til tidligere tiders pinup. For et perfekt pinuplook skal håret styles, og man ser også ofte, at det er farvet eller bleget, for at opnå en stærk kontrast.

Tøjet er højtaljede bukser, shorts og pencil skirts, og de styles fx med en off shoulder bluse, eller en skjorte bundet på maven. For styling tips se nedenfor.


Toppe til at skabe et Pinup Look

Sort Off Shoulder Ruffle top fra Unique Vintage

Sort Off Shoulder Ruffle top fra Unique Vintage

  Hvid Off Shoulder Ruffle top fra Unique Vintage

Hvid Off Shoulder Ruffle top fra Unique Vintage

Sort Off Shoulder top fra The Oblong Box

Sort Off Shoulder top fra The Oblong Box

Pencil nederdele til at skabe et Pinup Look

Klassisk rød pencil nederdel fra The House Of Foxy

Klassisk rød pencil nederdel fra The House Of Foxy

Klassisk sort pencil nederdel fra The House Of Foxy

Klassisk sort pencil nederdel fra The House Of Foxy

  Klassisk navy blå pencil nederdel fra Daisy Dapper

Klassisk navy blå pencil nederdel fra Daisy Dapper

Shorts til at skabe et Pinup Look

Højtaljede røde shorts fra The House Of Foxy

Højtaljede røde shorts fra The House Of Foxy

  Højtaljede sorte shorts fra The House Of Foxy

Højtaljede sorte shorts fra The House Of Foxy

Højtaljede navy blå shorts fra The House Of Foxy

Højtaljede navy blå shorts fra The House Of Foxy

Bukser til at skabe et Pinup Look

  Sorte bukser med brede ben og høj talje fra The House Of Foxy

Sorte bukser med brede ben og høj talje fra The House Of Foxy

Klassiske jeans med høj talje fra Lady K Loves

Klassiske jeans med høj talje fra Lady K Loves

Røde bukser med brede ben og høj talje fra The House Of Foxy

Røde bukser med brede ben og høj talje fra The House Of Foxy

Badetøj i Pinup Stil

Badedragt med prikker i 50'er pinup stil fra Esther Williams

Badedragt med prikker i 50'er pinup stil fra Esther Williams

Bikini med kirsebær i 50'er pinup stil fra Esther Williams

Bikini med kirsebær i 50'er pinup stil fra Esther Williams

Badedragt i sort i 50'er pinup stil fra Esther Williams

Sort badedragt i 50'er pinup stil fra Esther Williams

Hvad er en moderne Pinup girl?

At pinup har fået en renæssance skyldes bl.a at ”mid-century” er blevet populært i alt fra indretning til kunst. Derudover kan nævnes burlesque miljøet og deres berømte fortaler Dita von Teese. Og også Rockabilly livsstilen, der centrerer sig omkring 50’er kulturen. Måske skyldes kærligheden til mode billedet fra 40’erne og 50’erne også at vi efter lang tids afmagrede stilikoner, igen ønsker at se et mere varieret billede, og gerne kvindelige former som dem man fejrer i pinup kulturen.


Pinup idealet er en timeglasformet figur med masser af kvindelighed og sensualitet. Den moderne kvinde kan spejle sig i, at ville tage sin femininitet tilbage, og elske kvindekroppen som den er med former som skal vises frem, snarere end at skulle tvinge sig selv på slankekur for at passe high street stangtøj. 


Pinup i glas og ramme

Pinup'en er gået fra at være lidt risqué, noget man satte op med en tegnestift, til i dag at være flyttet ind i stuerne. Med hele retro moden, og efter at vi indretter vores hjem i mid-century stil, er også mange af 50’ernes kunstnere flyttet ind på hjemmets vægge. Det gælder også pinupbilleder, herhjemme måske især Christel pigerne. Vi ser at de i dag er blevet ophøjet, de smukke kvinder i glade farver, er ikke længere bare ”pinned up” på væggen, men kommet i glas og ramme i stuerne, hvor de smukt og koket dekorerer hjemmet og giver det lidt ekstra unik stil. Noget vi i Mondo Kaos elsker! ❤️

Kærlige hilsner,
Team Mondo Kaos ♥


Læs mere:

Kundeportrætter i Mondo Kaos

Kundeportrætter i Mondo Kaos ❤️Mit favorit brand Trashy Diva er tilbage

Mit favorit brand Trashy Diva er tilbage, og aldrig har en kjole følt så god❤️


Moden i 50'erne

Moden i 50'erne 🌟
Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder: