Retro og vintage denim og jeans i Mondo Kaos

Denim til alle tider

Cowboybukser eller jeans?

I dag er det helt utænkeligt ikke at finde jeans i gadebilledet, og det er mærkeligt at forestille sig, at det faktisk først var så sent som i 1980’erne og 1990’erne at jeans blev en helt almindelig ting at have på for både mænd og kvinder. Det er også sjovt at tænke på at vi herhjemme indtil ikke alt for længe siden sagde cowboybukser, og at navnet jeans først kom til omkring årtusindskiftet. Med cowboybukser viser man stadig tilhørsforholdet, man siger ’det var de bukser cowboys startede med at bære for lang tid siden i USA’. I dag har det kortere og mere internationale ’jeans’ vundet over cowboybukser, men på en måde kan man vist godt sige er det cowboybukser og cowboykjoler vi vil viser Jer i dag her på bloggen.

Jeans fra begyndelsen til nu

Har du lyst til at læse mere om historien bag jeans gennem tiderne kan du gå over på dette tidligere blogpost og læse mere der.


Vi skrev om hvordan jeans til kvinder holdt deres indtog, via kvindelige ’ranch’-arbejdere som overtog jeans lavet til mænd, da de var ideelle til det fysisk krævende arbejde på gårdene i USA. Derfra blev jeans populære til hårdt fysisk/ beskidt arbejde, særligt under 2. verdenskrig under mændenes fravær, da kvinderne begyndte at arbejde på fabrikker og i industri. Vi kender naturligvis det ikoniske billede af Rosie the Riveter i denim buksedragten.

I dag skal det handle om 1950’er fascinationen af jeans, og hvordan vi kan bruge de klassiske 50’er jeans i vores vintage stil, og style til et flot 1950’er look.

Er der forskel på denim og jeans?

Har du undret dig over at man nogle gange ser ordet denim og nogle gange ser jeans, om den samme slags produkter? Denim kommer oprindeligt fra ’de Nîme’ altså fra Nimes i Frankrig hvor de særligt vævede denim stof kom fra. Stoffet fra Frankrig blev oprindelig kaldt ’serge’, men i USA blev det altså til denim. 

Det var en købmand fra byen Genova i Italien som opkøbte stoffet og solgte det i USA hvor de første jeans blev fremstillet. Af Genova, kommer derfor ordet jeans.

I dag er det populært at bruge ordet jeans om et par bukser, mens denim bruges mere om stoffet. Og mens vi ikke bruger denim om et enkelt par ’cowboybukser’, bruger vi til gengæld både jeans og denim til at beskrive både vintage stils kjoler og vintage stils buksedragter lavet i det hårdføre blå bomuldsstof.


Jeans stil i 1950erne

Det var efter krigen at kvinderne blev mere vant til at gå i bukser, og selvom bukser gradvist vandt frem, var der alligevel lang vej til at jeans kunne blive accepteret som hverdagstøj. Bukser var typisk såkaldte slacks eller capris, og de blev altid lukket i siden.

Jeans blev dog et billede på ungdomsoprør og filmene Wild One fra 1953 og Vildt Blod (Rebel without a Cause) fra 1955 med ikoner som Marlon Brando og James Dean gjorde jeans til standard påklædning for en ny type unge.

Jeans i 50’erne tog typisk den gængse form, nemlig slacks med høj talje, og gulerodsben. Dog pga af det tykkere og tungere stof, blev forme mere udpræget med mere plads i benene, end den typiske slacks. Helt unge kvinder og teenagere bar typisk deres jeans næsten baggy, mens de lidt ældre foretræk et lidt mere fittet look med defineret linning.

Al ting western var også super populært, hvilket passede perfekt med at jeans blev så moderne. Med jeans betød det at man tilføjede bæltestropper, bælter, den berømte ’western’ syning bagpå, og at syningerne var i kontrasterende lys farve.

Nyt vintage denim brand Rumble59

Vi er altid på udkig efter nye styles som vi synes passer godt i butikken, og med Rumble59 har vi netop fundet vintage stils denim og jeans styles til den moderne vintage elsker. Fra Rumble59 har vi i denne omgang taget 2 nederdele, 2 kjoler og en buksedragt hjem. De to denim kjoler såvel som den ene denim nederdel har den helt klassiske A-line form, som passer perfekt i vintage stilen. De har det rigtige Rockabilly look, de er cool og hverdagsagtige på den lækre denim måde. De fleste styles var stort set udsolgt efter nogle timer, så vi er selvfølgelig både vildt begejstret for at I har taget det til Jer, men naturligvis fluks bestilt flere, så der er fyldt op igen af det meste, men hold godt øje med shoppen, nyhedsbrevet og vores stories på instagram, hvor vi giver besked så snart udsolgte styles lander igen.


Jeans i vintage stils fra de bedste retro brands

Det er klart at vi ikke kan nøjes med ét denim brand. Vi har både Lady K Loves og Freddies of Pinewood med de mange fantastiske jeans, i forskellig 50’er stil. 

Freddies of Pinewood giver os skønne jeans bukser i vintage stil såvel som buksedragter og overalls. Hos Freddies of Pinewood, kan man også finde de klassiske jeans uden stræk i ren og kraftig bomuld.


Lady K Loves har også både favorit jeans og den bedst sælgende nederdel Wanda med knapper ned foran. Lady K Loves Jeans har typisk lidt stræk, så man opnår det ønskede vintage look, men også den moderne følelse. Og med stræk, er det måske også lidt nemmere at finde en størrelse som passer.

Hvilket vintage look skal dine jeans have?

Det typiske 50’er look er det højtaljede jeans look med side lukning. Benene er lidt løse i det, og skal det være ægte vintage stil, skal bukserne smøges op til et sted mellem ankel og midt på læggen.

Vi har både vintage stils jeans med den klassiske ’herre-lukning’, nemlig lynlåsen foran, men vi har også jeans med den gamle dame-lukning i siden. Hvis du vil have et lidt anderledes jeans look, eller gå all-in på vintage denim, er det lige stilen til dig.


De rå buksedragter er super flotte, og egner sig perfekt som cool hverdagslook. Du kan nemt style en buksedragt i jeans look op eller ned. Smøg benene op, tag flotte hæle på og en bling-broche, og du har et lækkert og feminint retro jeans look. Du kan også tilføje et lille tørklæde, måske i de klassiske rød/hvid/sort sjalsmønster, som giver et fint hint til cowgirl/ western looket, uden at være for meget. Støvler og baret er også en fin mulighed til din buksedragt.Overalls, smæk-kjole og nederdel i denim

Til denim overalls, denim smæk kjoler  og denim nederdele har du naturligvis brug for at bære en top under. Du kan bære en ensfarvet jersey trøje, eller en flot enkel skjorte. Sæt fokus på smækken ved at tilføje en broche.

De skønne denim nederdele giver det helt rigtige 50’er look. Det altid super klædelige og flatterende A-line snit egner sig fremragende til hverdagen. De to forskellige pencil-styles Wanda fra Lady K Loves og den nye pencil denim nederdel fra Rumble59, har et lidt mere cool 50’er look, og kan bæres til både arbejde og en tur i byen. Fælles for alle tre er at du naturligvis kan bære dem med hvilken som helst af dine yndlingstoppe, men vil du sætte fokus på 50’er cool, kan du med fordel bære dem med en af vores retro print T-shirts eller en tætsiddende top. I klassisk 50’er greaser stil kan du også binde en lidt større skjorte eller T-shirt på maven. Og et sidste forslag til et skønt 50'er look, er jersey bluser med bådudskæring.

Retro og vintage jeans - få jeansvedledning i mondo kaos

Med et denim eller jeans look, kan du style så moderne eller vintage som du har lyst til. Uanset om du søger et retro Rockabilly look, eller et unikt hverdagslook, kan du altid komme og besøge os i butikken hvor vi med stor glæde giver råd og vejledning til hvad der passer netop dig bedst. 

Vi ses i Mondo Kaos,


Yeehaw fra Team Mondo Kaos


SHOP DENIM:

Læs tidligere Blogposts

Moden i 1950'erne

Christian Dior i 1947 havde genskabt med New Look-kollektionerne, for alvor blev idealet i modeindustrien, personificeret af Hollywood-ikonet Marilyn Monroe.

Guide til kropstyper

At prøve tøj skal simpelthen være sjovt og positivt, vi skal føle at tøjet får det bedste frem i os, og giver os mod på at vise den krop vi har, frem

Sådan passer du på dit tøj

Det behøves ikke at være besværligt at passe på dit vintage tøj, man skal bare vide hvad man skal gøre, til det kommer vi med nogle guidelines og forslag.