En kort historie om lange bukser - til kvinder

En kort historie om lange bukser - til kvinder

I dag kan de færreste nok forestille sig et klædeskab helt uden bukser af den ene eller anden art. Et par jeans, bukser til sport eller ’jogging’ bukser til afslapning, shorts, pyjamasbukser…

Selv hvis man går mest i kjoler, vil man nok have én af de nævnte et sted i skabet. Det var sjovt nok også der det startede; med sport, pyjamas og arbejdsbukser, men for at begynde med begyndelsen… 

Kvinder og bukser 

De tidligste vestlige bukser

I den vestlige kultur begyndte kvinder først for alvor at bære bukser i det 20. århundrede. Det var endda forbudt for kvinder ved lov at bærer bukser i mange lande, bl.a. USA og Frankrig. 

I modsætning til i vesten, menes arbejdende kvinder i det antikke Grækenland og Kina at have båret bukser og i Indien var det normalt for arbejdende kvinder at bære bukser også i 1800tallet.

Amelia Bloomer

I 1850erne begyndte kvindesagsforkæmperen Amelia Bloomer at gå i de såkaldte Bloomers, det var de løse bukser som sad tæt til anklerne kendt fra Mellemøsten og Asien, tæt i stil på 1990ernes såkaldte ’haremsbukser’ (nok ikke et ord vi ville tage i brug i dag) Hun var den første kvinde til selv at eje og drive en avis, og lysten til at gå i bukser skal ses på baggrund af de mange lag, og umulige korsetter og polstre som kvinder forventedes at bære på den tid. Det var upraktisk for bevægelsesfriheden og kunne være ulidelig varmt og sundhedsskadeligt. 1800-tallets andre kvindesags kvinder begyndte at gå i de løse bukser, og kaldte dem rammende ’freedom- dress’. 

Bukser til sport og Haute Couture 

I slutningen af 1800 tallet begyndte sport at blive populært, også for kvinder. Cykling var den helt store dille, sammen med tennis, svømning og ridning, og det var da også cykling der gjorde at flere kvinder begyndte at bære de løse bukser.

Paul Poiret og Coco Chanel

Det var dog den berømte modedesigner Paul Poiret som gjorde bukser til Haute Couture ved at være den første som lancerede bukser til kvinder i 1911, stadig i den såkaldte ’haremsstil’. I dag er Paul Poiret mest kendt blandt mode aficionados, men han var en skelsættende first-mover på mange områder, bl.a. var han også den første designer til at lave parfumer til sit modehus. De hed Parfums de Rosine, opkaldt efter datteren og findes den dag i dag. 

Coco Chanel blandede sig hurtigt og skabte først bukser til at ride i, hendes ’garconne’ stil var som skabt til bukser.

Coco Chanel Serge Lifar

Bukser til kvinder i 1920erne og 1930erne

Under 1. verdenskrig begyndte kvinder at arbejde på fabrikker og det snavsede arbejde sammen med sikkerhedselementet ved at betjene maskiner, gjorde at kvinderne her begyndte at bære arbejdsbukser. 

Forbudstid og Riviera

I 1920erne efter 1. verdenskrig, var Europa nedslidt og Europas adelige og rige, havde ikke længere penge som før, hvilket blandt andet betød at franske designere begyndte at orienterer sig mod Amerika. I Amerika havde man nemlig fra 1920 forbud mod alkohol, og de rigere amerikanere flokkedes derfor til Europa, bl.a. den franske Riviera, hvor man kunne feste og drikke. 

Beach Pyjamas

Det var i slutningen af tyverne/ starten af 30'erne at de berømte ’beach pyjamas’, eller strandbukser, en buks med masser af vidde blev populære. De var unge, moderne og vovede, og blandt disse kvinder blev bukserne derfor et stort hit. 


Marlene Dietrich og Amelia Earhart

Det var også i årene efter første verdenskrig at sportswear blev mere moderne, også til kvinder. Det var fx også de kvindeligere aviators så som Amelia Earheart som viste sig offentligt i bukser, og hun skabte endda et brand med fritidstøj til kvinder. 

Første jeans til kvinder

I 1930erne var bukser stadig et aparte fænomen, selvom berømte kvinder tog bukserne til sig; blandt de berømteste Marlene Dietrich, Greta Garbo og Katherine Hepburn, men også Eleanor Roosevelt, som i 1933 blev den første ’First Lady’ til at bære bukser ved en officiel lejlighed. 

Det var også i 30erne (1934) at Levi’s lavede det første par jeans til kvinder. Disse var arbejdsbukser til kvinder som arbejdere på ranches.Marlene Dietrich
Katherine Hepburn

Vintage inspirerede bukser hos Mondo Kaos

'Sailor' inspirerede bukser fra The House Of Foxy  

Disse ikoniske 'sailor' stils bukser har været i vores sortiment i rigtig mange år.  De er højtaljede og har vidde ben som vores øvrige bukser, men det helt særlige ved denne style er de seks knapper fortil. 

De er oftest en fast del af garderoben hos 'pinup pigen, 'rockabilly pigen' samt øvrige vintage fans da de er et meget typisk 'vintage statement'. 

Bukserne har en benlængde på 81 cm og en omkreds / benvidde på 63 cm. De har som de eneste af de bukser vi nævner her intet opsmøg, men er til gengæld en smule længere end de øvrige.


Vintage stils Marlene bukser fra The House Of Foxy 

Disse bukser er indbegrebet af vintage cool. De er inspireret af Marlene Dietrichs ikoniske 30'er look og vovede leg med maskulinitet. De højtaljede bukser sidder smukt indtil taljen, som endda kan highlightes yderligere ved at bære et tyndt bælte gennem buksernes stropper. Disse bukser er de enste med bæltestropper. 

 Buksebenene har masser af vidde som falder lige ned og giver dem det klassiske vintage look, med en flatterende silhuet. Bukserne lukkes med lynlås og en  knap fortil. Der er desuden skjulte lommer i siderne.

De har en længde på 78 cm og et opsmøg der kan ligges ned for de høje piger (ca. 177 cm +). Ben vidden / omkredsen på buksebenet er 53 cm. Materialet adskiller sig yderligere ved at være i en Cashmere uld blanding, hvilket også gør at denne model er en anelse dyrere end de øvrige.

Marlene Dietrich bukser


Swing bukser fra The House of Foxy  

De skønne swing bukser fra The House of Foxy, har som vores øvrige bukser vidde ben samt høj talje. De er inspireret af 30'er / 40'ernes mode, og lukkes i siden, med 4 smukke hvide knapper som giver bukserne en smuk detalje.

Disse bukser er en klassiker i Mondo Kaos og fås ud over i den klassiske sorte også i beige, navy blå og rød. 

De har en længde på 78 cm og et opsmøg der kan ligges ned for de høje piger (ca. 177 cm +). Ben vidden / omkredsen på buksebenet er 55 cm. 


Hepburn bukser fra The House of Foxy    

Endnu en 1940'er inspireret buks der er lavet efter et ægte 1940'er vintage mønster tilrettet den moderne kvindes figur. 

Bukserne er inspireret af den ikoniske Hollywood stjerne Katherine Hepburn der var en af 'buksefront kvinderne' i 1940'erne. 

De har lommer i siderne, lukkes med lynlås i siden samt en enkelt knap øverst i linningen, og så har de fine lyse kontrast syninger.

Bukserne har en længde på 78 cm og et opsmøg der kan ligges ned for de høje piger (ca. 177 cm +). Ben vidden / omkredsen på buksebenet er 55 cm. Materialet i disse bukser er en smule kraftigere end vores førnævnte sailor & swing bukser.


Vores smukke vidde bukser i vintage stil fra The House Of Foxy. 


Grå Marlene bukser med vidde ben vintage stil
Riviera bukser med vidde ben vintage stil
Grønne bukser med vidde ben vintage stil
Marilyn MOnroe vintage jeans

Bukser og 2. verdens krig

Den 2. verdens krig betød at kvinderne i 1940erne måtte arbejde bl.a. på fabrikker, som ambulanceførere og som aktiv del af krigsindsatsen, og i det hele taget ved at overtage mange af mændenes jobs. Ligesom under første verdenskrig, betød det mere praktisk og sikkert tøj: bukser og buksedragter, samt kortere frisure. 

Det var også her at jeans vandt indpas. Det var slidstærkt arbejdstøj. 


 Bukser i 1950erne. 

I efterkrigstiden var fokus på at kvinderne igen skulle være ’kvinder’, altså gå i fine og feminine kjoler. Dette var ikke mindst Diors New Look skyld i, da han satte swingkjolen og et par sæsoner senere den skræddersyede pencilkjole/ wigglekjole på dagsordenen. 

Men bukserne var kommet for at blive: slacks til 'de pæne' og jeans -særligt blandt oprørske unge. 

 I 1950erne bliver jeans til teenager populær kultur takket være skuespillere som James Dean i ’Vildt Blod’ (Rebel without a Cause) og Marilyn Monroe i "The Misfits". 

Også ikoner såsom Marlon Brando og Elvis Presley, der selv voksede op på en gård, gjorde deres til at jeans blev et symbol på ungdomsoprør.

Vores Jeans i 1950'er stil fra Lady K Loves.

YSL og Le Smoking

Selvom bukser op igennem 1950’erne og 1960erne forblev undtagelsen i kvindegarderoben, skulle det igen ændre sig med hjælp af en fransk designer. Det var i 1966 at Yves Saint Laurent præsenterede Le Smoking, en tuxedo til kvinder, og igen for alvor satte fokus på bukser til kvinder. Catherine Deneuve, Liza Minnelli, Lauren Bacall and Bianca Jagger blev ivrige tilhængere af den nye stil. 

Fra slutningen af 1960erne var det endelig blevet mere normalt for kvinder at bruge bukser, også i deres almindelige garderobe.

Helmut Newton YSL Le Smoking


Vi er vilde med de nye styles, og håber at have givet dig rigelig med inspiration til at hoppe i bukser

Bedste hilsner,

Team Mondo Kaos 

Læs mere:

Moden i 1950erne


Guide til kropstyper


Moden i 1960erne


Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder:

Human score    Trustpilot Stars    number of reviews    Trustpilot Logo