Rhanders handsker

Klædt godt på til efteråret.

Mondo Kaos er først og fremmest en tøj butik, hvor vi forhandler skønne kjoler, toppe, nederdele og bukser i den velkendte vintage stil, som passer helt perfekt i vores Mondo Kaos univers. Men for at komme hele vejen rundt om vintage looket vi har også tilbehør i vores butik og på vores webshop.

Vi udvælger meget nøje hvad vi forhandler af tilbehør og sko og ligesom med vores tøj, har vi kun det vi virkelig selv tror på og kan stå 100% inde for. Creme de la creme, synes vi selv.

Et af disse brands er fx Rhanders handsker, og dem skal det handle om i dag på bloggen.

Handsker fra Randers

Handsker bruges i dag hovedsageligt i årets kolde måneder, men har tidligere været en del af hverdagspåklædningen i alle sæsoner. Smukke handsker giver i hvert fald et flot samlet look og kan sætte prikken over i’et på dit vintage outfit.

Rhanders Handsker er et familieejet dansk firma grundlagt i 1811, men allerede fra middelalderen garvede munke deres læder med pilebark i Gudenåen. Kalmus planten som voksede der gav skindet en sødlig citrusagtig duft, som gjorde handskerne populære.

Kalmus planten stammer fra Tibets stepper, men kom til Europa med nomader i 1200 tallet. Den dufter af citrus og kamfer og blev populær til at rense vandet med, og til madlavning. Under 2. verdenskrig blev den brugt som erstatningstobak. Kalmus er i dag en meget sjælden plante, så den bruges ikke længere til at garve skindet til Rhanders handsker, men til gengæld har Rhanders Handsker taget blomsten til sig som deres emblem. En lille forgyldt kalmus blomst er at finde på handskerne fra Rhanders Handsker.

Royale handsker

Rhanders Handsker har en lang og royal fortid. Det siges at Marie Antoinette sværgede til handsker fra Randers.
Om det er sandt, er nok svært at vide med sikkerhed, men det er sandt at mange andre royale bl.a. Prinsesse Dagmar som blev zarina af Rusland, bar handskerne, ligesom at de i kongehuset i dag også bære handsker fra Rhanders Handsker.


I den kolde tid skal vi klæde os godt på, men det giver os også god grund til at finde al det skønne tilbehør frem, og matche det alt efter lyst og behov. Vi har alpehuer fra Diefenthal i mange farver, vi har de vidunderlige swing frakker, smukke snørestøvler og fantastiske cardigans og strik. Også er der selvfølgelig muligheden for at sætte det hele sammen til velkoordinerede skønne sæt i vintage stil, som bare får selv den kedeligste gråvejrsdag til at blive farverig.Lidt handske historie 

Historisk set var de allerførste handsker forbeholdt de meget rige. Man fandt bl.a. rigt udsmykkede handsker i Tutankhamuns grav. I lang tid var handsker et statussymbol og de blev båret af konger, dronninger, paver og biskopper. Fra og med det 14.århundrede blev handsker båret af alle med en form for indkomst.


Mænd og kvinder bar desuden handsker af forskellige grunde; mand bar handsker i krig eller på jagt, udover som symbol på magt og rigdom, mens kvinder bar handsker af hygiejniske grunde så vel som at bevare deres hænder fine og bløde. Handsker var fx et must når kvinder var ude at ride. Bløde, slanke og blege hænder såvel som handskerne selv, var et statussymbol og tegn på rigdom. På den anden side kunne kvinder som lavede hårdere manuelt arbejde skjule deres stand, ved at bære handsker. Deres hænder ville være grove, solbrændte og kraftige. Som klasseforskellene begyndte at udligne sig blev handsker både en måde at skjule sin stand på, såvel som at holde sygdom væk.

Desuden blev handsker ofte brugt bevidst som symbol til at repræsentere tro, loyalitet, tillid, kærlighed, ære, eller fjendtlighed over for andre.

Læder – et bæredygtigt produkt

Ud over at være lavet af det tynde, bløde og meget strækbare skin, i klassiske designs, er Rhanders Hansker også lavet med omtanke for miljøet og naturen. Skindet er udelukkende et biprodukt fra fødevareindustrien, dvs ingen dyr bliver opdrættet for skindet skyld.


Skindet bliver garvet på fabrikker der forhindrer at skadelige stoffer kommer i kontakt med miljø eller mennesker. Tekstiler brugt til handskerne er økologiske og bæredygtige, og en del af dem spundet i Danmark.


Læder er desuden super bæredygtigt da det er meget slidstærkt når man passer godt på det, og kan nedbrydes naturligt. Faktisk er der pt ikke noget godt alternativ. Såkaldt vegansk læder er plastik lavet af fossile brændstoffer, og er mange tusind år om at nedbrydes i naturen. Så læder når det laves af biprodukt som her, og man passer godt på det, er et rigtig godt og holdbart valg både til sko og handsker.

Hvordan finder jeg min handske størrelse?

Find din handskestørrelse helt simpelt ved at måle omkredsen på din håndflade (altså uden tommelfingeren) og dividér med 2,7. Tallet er din størrelse. 


Husk at en handske skal sidde til i starten da det fint forarbejdede læder strækker og giver sig til at passe lige perfekt til din hånd.

Hvordan passer jeg på mine handsker?

Først og fremmest er handskerne lavet således at de ikke behøver at pudses eller olieres, tværtimod skal de bare tørres af med en bomuldsklud engang imellem. 


Gør det til en vane at strække dine handsker hver gang du har brugt dem. Stræk først hele handsken, derefter hver finger. Opbevar handskerne fladt.


Derudover har Rhanders Handsker en enestående care and repair service, hvor du kan få syet en løs søm, sat nyt for i, eller endda købe én enkelt handske, hvis du har tabt den ene af dit par. På den måde er et nyt par handsker et rigtig godt og bæredygtigt valg

Hvilke handsker skal jeg vælge?

Vi har fået de skønneste handsker hjem, både i catchy farver og i neutrale farver. Handskerne kommer i tre forskellige slags for samt uforet. De uforede og silkeforede handsker egner sig til de kølige dage og uld og fleece til vinterkulden. Og så kommer de i et skønt udvalg af farver; gul, rød og pink, såvel som hvide og sorte.


Du skal selvfølgelig vælge efter hvad du skal bruge dine handsker til og hvad du skal bruge dem sammen med. De røde handsker er et oplagt valg hvis du vil bære dem til din røde baret fra Diefenthal. De smukke handsker med knapper er et oplagt valg til et gennemført vintage look med prinsesse frakke og swingnederdel, men de mere cool klassiske ’motor’-handsker er perfekte til sweatergirl, eller rockabilly looket.

Når du køber dine handsker, kan du derfor tænke på at matche dem med resten af dit outfit. Har du flere frakker, støvler, baretter? Tænk i sæt, så der hele tiden er en farve der går igen, så får du et rigtig flot ensartet look, som man plejede det før i tiden.

Hvis du derimod har al ting i kun én farve, kan du overveje én kontrast farve, som passende kan være på handsker og alpehue.


Vi er altid parate til at hjælpe dig med at vælge det som er bedst for dig. Kig forbi og se udvalget af klassiske handsker fra Rhanders Handsker.


Bedste hilsner,


Team Mondo Kaos

Læs tidligere Blogposts

Ny til vintage- en guide

En Mondo Kaos guide til dig som er ny til stilen, og søger inspiration.

Vintage, Retro & Repro?

Når vi betegner vores tøj og kjoler som vintage, så er det jo ud fra at vores kunder omtaler tøjet sådan...

Vores brands og bæredygtighed

Læs mere om hvad vi og vores brands gør for en bæredygtig fremtid uden tøjspild...