Vintage Strik

Vintage strik- strikkemoden i historien og nyheder hos Mondo Kaos

Strik er lige nu vanvittig populært, man fristes til at sige at det populært som aldrig før, men det er selvfølgelig ikke helt rigtigt. Efter at have sovet tornerosesøvn op igennem 1990’erne og indtil for et par år siden, er strik pludselig blevet ’det nye sort’. Alle strikker, eller køber strik. Strik er endda så populært at det er med i revyer og comedy shows. 

Der er sikkert rigtig mange grunde til det opsving i popularitet, det er klart at corona nedlukningen har hjulpet til, desuden ser strik  lækkert ud på sociale platforme som instagram, og så er der intet som en højtelsket sweater på en kold dag.

I Mondo Kaos får vi de skønne trøjer og cardigans hjem fra Palava, endnu mere smuk strik fra The House of Foxy og sidst men ikke mindst, vores klassiker fra Emmy Design; Ice Skater cardiganen. Derfor synes vi at det var sjovt at tale lidt om strik i dag. Vi vil se på strik gennem tiderne, og tale om mode og designs.

Strik som mode

Man går ud fra at strik har været kendt meget lang tid tilbage, men vi starter i 1900 tallets begyndelse da det var her at strik for allerførste gang for alvor blev et modefænomen. 

I 1910’erne sker der noget. Skyld i det var de franske designere så som Vionnet, Lanvin og i særdeleshed Chanel som i 1910’erne begyndte at lave couture i strik. Det passede simpelthen ind i tidens krops ideal og bevægelsesfriheden, også var det strikkede tøj både nemt at vaske og nemt at arbejde i.
Det der startede som couture blev i 1920’erne hver mands/kvindes eje, og man strikkede som aldrig før.

Hjemmestrik tog fart både for at imitere designerne, men fordi mønstrene blev tilgængelige, blev det også nemmere at strikke den nye mode. Endda Vogue udkom med strikkemønstre til deres læsere.

Strik blev stadig brugt som fashion-statement, som man ser af fx den berømte Schiaparelli ’sløjfe-cardigan, hvor sløjfen er en trompe-l’œil strikket i den såkaldte gobelin-teknik. 

I 1930’erne bliver strik en nødvendighed. Børskrakket i 1929 betød at man i højere grad måtte lave sit tøj selv, og at dette tøj først og fremmest skulle være funktionelt.
I 1930’erne ser man mønstre så som bølger og chevron som er helt i art deco-tidens ånd.

Strik i 1940'erne

I 1940’erne var strik, og især hjemmestrik, mode og nødvendighed i én. Strik var blevet en selvfølgelighed, og man havde de nødvendige færdigheder, samt opskrifter til rådighed som aldrig før. Med 2. verdens krig i gang og rationer, strikkede man både til soldaterne ved fronten og til eget brug. I England udkom brochuren 'Make do and mend', om at lave sit eget tøj, og at genbruge som meget som muligt, fx ved at optrævle gamle uldtrøjer og strikke nye.

I 1940’erne var trøjer og cardigans taljerede og gerne med lidt ekstra fylde ved skuldrene i stil med tidens mode. Cardigans kunne ofte lukkes højt og med mange knapper, og så var de tit inspirerede af strikketraditioner fra Norge og Engelske øer, så som snoninger, mønstre og fair isle teknikker. 

Fair Isle eller mønsterstrik


Indtil 1900 havde strik været en nødvendig beklædningsgenstand, som man kender det fra Norge og Skotland, hvor særlige mønstre og snoninger blev til for at gøre strikken ekstra varm og tæt til fiskere i det barske klima.

På øerne Orkney og Shetland som ligger nord for Skotland og strækker sig helt op halvvejs til Norge, stammer traditionen af Fair Isle strik. 

Fair Isle er smukke lokale mønstre som strikkes ved altid at have to farver garn, og at garnet til mønstret føres med og vikles rundt om hinanden på bagsiden, således at strikken bliver ekstra tyk og mere vindtæt.

Denne type strik var en velkendt specialitet fra øerne, og set både som en lokal specialitet og som lidt af en turist ting, som kvinderne på øerne tjente ekstra penge ved at fremstille. 

I 1925 optrådte The Prince of Wales i en strikket i Fair Isle trøje til en golf turnering, og derefter blev Fair Isle mode.

Fair Isle hedder teknikken specifikt for øerne, men op igennem 30erne, 40’erne og 50’erne fik man også øje for de mange andre typer jacquard eller mønsterstrik fra andre egne. Fx blev norske mønstre meget populære i 1950’erne, men også islandske, færøske og skotske mønstre blev populære.

1950'er strik og sweater girls

I 1950erne blev strik endnu mere figurtæt. Man strikkede "negativ-ease", at strikke mindre end kropsmålet, og brugte derved strikkens naturlige strække formåen, så bluserne sluttede tæt om figuren. Det gav det ønskede fokus på1950erne fascination af timeglasfiguren. Sweatergirls i tætsiddende strik og i twin-sæts (tæt siddende strik bluse med matchende cardigan over) blev det hotteste. Til teenagers blev novelty strik det perfekte tilbehør til puddel nederdelen, eller hvilken type novelty som du nu havde flair for. Man så også strik med fint broderi eller perler og pailletter, som gav glamour til strikken.

Efter krigen strikkede man stadig hjemme, og begejstredes for det væld af nye farver og kvaliteter som i 1950’erne ramte markedet. Men i slutningen af1950erne hvor strik var blevet så moderne og strikkemaskinerne å raffinerede at der tydeligt ses forskel på hjemmelavet og maskinlavet, blev det håndstrikkede set ned på som den billige version. Faktisk gik det herfra lidt ned ad bakke for håndstrikningen som mode, indtil et nostalgi revival i 1970’erne som varer langt ind i 1980’erne. 

Når strikning igen i dag er populært, er det derfor måske også den genfundne luksus i at have tøj af høj kvalitet, produceret på en miljøvenlig måde med flair for detaljerne, designet og materialet.

Nyt fra Palava

Vi har netop fået de skønne Palava bluser og cardigans hjem. De er alle i 100% økologisk bomuld og i den fineste, blødeste bomuld. Palava går meget op i både bæredygtighed og fair trade i forhold til deres produktion, men også på design området er deres design optaget af naturen omkring os. Det mærkes på de fine trøjer og broderier hvor meget dyrene og naturen betyder, og til efterårssæsoner er det de varme farver og dyr og planter som vi associerer med denne årstid som præger designet.
På mange måder minder Palavas cardigans med dyremotiver os om 1950’ernes novelty craze, (læs mere om novelty her) og derfor passer de skønne bluser og cardigans med motiv da også rigtig fint med både swing- og pencil nederdele til. Sæt håret op og bær et par sexy hæle, og du har et skønt sweater girl look.

Derimod kan de smukke bølgestribede bluser og den fine nye Diana bluse med flæser minde os om strikmodeller fra 1930erne med art-deco præg og flæserne med deres diskrete hjemmelavede Hollywood glamour.

Emmy Design

Cardiganen Ice Skater er en rigtig Emmy klassiker, den er endda så berømt at flere har forsøgt at kopiere den, men med strik gælder det altså at kvalitet er A og O, og det mærker du også når du først har din Emmy cardigan. Du vil elske den år efter år efter år, og de fleste af vores kunder som falder for Emmys cardigans, kommer tilbage og køber dem i nye skønne farver.

Emmys Ice Skater cardigan er inspireret af 1940erne strik designs. Det er en cardigan med snoninger foran som i bedste vintage stil både giver cardiganen struktur og varme. Prøv den smukke Ice Skater med fx swing eller Hepburn bukser for er skønt 1940’er look, afrund looket med en baret eller en turban.

Fair Isle og cardis fra The House of Foxy


I skal da ikke snydes for det hotteste strik look, nemlig vesten fra The House of Foxy i det smukke fair Isle.

Den er både smuk og praktisk. Du kan stadig bærer alle dine vidunderlige skjorter, og ved at trække den fine fair isle vest over, er du både varm, og har stor bevægelsesfrihed. Så hvis du skal channel’e din indre 1930'er fashionista, eller vintage golfer, så er det bare at få fingrene i denne skønhed nu, mens vi har den.

Fra The House of Foxy kommer også den velkendte Cable knit cardigan; cardiganen med snoninger, men den er blevet opdateret og har fået lange ærmer. Vi får den hjem i 3 smukke farver.

Sidst men ikke mindst kommer en ny cardigan i blouson stil. Tætsiddende rib ved skuldre og talje, samt udtagninger omkring barmen giver det perfekte timeglas look, med blandingen af tætsiddende talje og løsere strik omkring barmen. VI får den hjem i smuk gråblå og rust.

Hvad med dig? Har du genoptaget strikketøjet i corona nedlukningen, hører du måske til en af dem der aldrig holdt op, eller fik den lille skæve akrylklud du strikkede i folkeskolen dig til at opgive strikning for altid? Uanset hvad, er den skønne strik fra The House of FoxyPalava og Emmy Design virkelig noget helt særlig som man vist godt kan tillade sig at tilføje til vintage garderoben denne efterårs/vinter sæson. Kom ned i butikken og lad os guide dig til den helt rigtige kombination for dig.


Venlig hilsen,

Team Mondo Kaos

Læs tidligere Blogposts

Vores brands og bæredygtighed

Kvalitet, medarbejdervelfærd og bæredygtighed har naturligvis en længere levetid, og så har det den bonus at det giver større tøjglæde.

Sådan passer du på dit vintage tøj

En guide til hvordan du passer på dit vintage tøj og strik...

Emmy Design

Læs om Emmy Nilsson som står bag vores bestseller cardigans og andet smukt tøj i vintage stil...