Sådan passer du på dine ’Vintage stils’ kjoler og tøj ❤️

Når du køber dit skønne vintage inspirerede tøj fra Mondo Kaos, har du valgt et stykke kvalitets tøj, som du sikkert ønsker at passe godt på. En af fordelene ved at købe reproduceret vintage inspireret tøj er fx. at man i modsætning til skrøbeligt vintage tøj, oftest godt kan vaske det i maskine, og det passer jo godt til vores moderne liv.Men det er ikke altid at maskinvask er det bedste for dit tøj. Og så gælder det at en del af vore vintage stils tøj er lavet af tekstiler som er så ens med de gamle skønne vintage materialer at det fx ikke tåler at blive maskinvasket. Men det behøves ikke at være besværligt at tage passe på dit vintage tøj, man skal bare vide hvad man skal gøre, til det kommer vi med nogle guidelines og forslag.

Hvordan vasker du dit vintage tøj?

Vores første tip er simpelt: vask mindre! 

Med de ting der tåler maskinvask kan du med fordel vaske sjældnere. Overvej om tøjet er beskidt, eller om en luftning kan gøre det. Plet vask hvis du fx har spildt. Vask går ud over farven og stoffets struktur, og din smukke swingkjole går ved hyppig vask hurtigere fra at være din vidunderlige feel fabulous festkjole til at være din knap så festlige hverdagskjole. Når du vasker dit vintage stils tøj, så tænk på følgende: Følg altid tøjets vaskeanvisning og vask dit tøj med vrangen ud for at skåne det. Hvis tøjet har lynlåse, pynt eller andre påsatte detaljer, kan du vaske i vaskepose for at skåne tøjet Brug uld/silke vaskemiddel, hvis der bare er min. 10 % uld eller silke i tøjet.

Damp Tøjet.

Du kan også dampe tøjet mellem vask for at vaske mindre, det er en anden god måde at få tøjet til at holde længere på. Damp kan også tage lugt, da dampen dræber bakterier. Hvis uheldet er ude og noget trækker sig sammen i vask (som fx med rayon/viskose) kan man nænsomt forsøge dampe det i form igen.

Undgå brug af skyllemiddel.

Visse materialer som elastan kan tage skade af skyllemiddel, og for meget skyllemiddel kan betyde, at tøj i visse tilfælde kommer til at fnugge. Desuden kan det indeholde blegemiddel, som gør farven kedelig. Så hellere undgå skyllemiddel helt, hvis du kan.

Tørretumbling af vintage og retro tøj.

Stræk i stoffet, så som elastan, har aldrig godt af høje temperaturer, da elastan, som er plastik, kan smelte. Det gælder både vask, strygning og tørretumbling. Så for at bevare strækket i dit skønne vintage tøj, så hæng eller læg tøjet til tørre i stedet for.

Sådan håndvasker du dit vintage tøj.

Håndvask betyder som reglen ret koldt. Da vores kropstemperatur ligger på 37 grader, føles 30 grader ikke engang lunkent, så vær opmærksom på at vandet er koldt nok når du vasker i hånden. Pas også på med iblødsætning, da det kan få farverne til at flyde ud i hinanden. Og så skal du være opmærksom på, at med mindre håndvask er anbefalet fra producenten, er det ikke sikkert, at håndvask er gavnligt for tøjet. Ved tøj som er meget sensitivt, brug uld og eller silke-vaskepulver. Brug koldt vand og lad være med at vride i tøjet. Når du har skyllet det, så rul tøjet for at blive af med vandet. Læg det på et ældre eller hvidt håndklæde og rul det op, for at blive af med vandet. Du har evt brug for flere håndklæder, før at tøjet er tørt nok til at hænge op/ ligge til tørre.

Sådan behandler du tøj der lugter.

Hvis dit vintage stils tøj ikke er beskidt men lugter fx af røg eller hengemt, kan du prøve mange andre ting end at vaske tøjet. Du kan hænge det udenfor til luftning, det må gerne være fugtigt i vejret. Du kan også lægge dit vintagetøj et par dage i fryseren, og du kan også forsøge med damp.    


Et andet tip i forhold til lugt, gælder mest den hengemte skabslugt. Vær opmærksom på først at prøve dette på et usynligt sted, så du er sikker på at det ikke laver pletter! En klar eddike sprøjtes på tøjet, fx med en forstøver, og hænges derefter uden for. Eddiken neutraliserer lugten, men det varer et lille stykke tid inden eddike lugten forsvinder helt. Når den gør, har den dog taget den hengemte lugt med sig.


Sidst men ikke mindst vil vi slå et slag for vores Byoms "Freschen Up" spray, som med probiotika er udviklet til 100 % sikkert, hurtigt og effektivt at reducere ubehagelig lugt i hjemmets tekstiler i alt fra sofaen til sko og tøj. 

Vintage tøj i ULD og BOMULD


I Mondo Kaos har vi især om efteråret og vinteren rigtig mange frakker, berets og cardigans i skøn kvalitets uld. Uld er et helt vidunderligt materiale, som isolerer og varmer kroppen, samtidig med at den transporterer fugt væk. Uld skal vaskes meget sjældent, da det har selvrensende egenskaber. Det er keratin i ulden som naturligt nedbryder ildelugtende bakterier fra huden. Dup det rent (evt med skum fra dit uldvaskemiddel) hvor det har en tendens til at blive mest beskidt ved ærmer og nakke og hæng det ud i den friske luft. Håndvask dit uldtøj hvis håndvask anbefales, men undgå temperaturskift i vandet og pas på, at vandet ikke er for varmt, da ulden så kan filtre. Hvis det lugter, så følg tipsene for lugt i tøjet. 

Sådan vasker du dit vintage stils tøj i bomuld.


Vi har altid skønne vintage skjorter og kjoler i bomuld fra bl.a. Palava som laver kjoler i 100% økologisk bomuld. Også mange af vores swingkjoler er i bomuldsblandinger, fx dem fra Zoe Vine og Unique Vintage. Bomuld er kendt for sin slidstyrke og gode fugtabsorbering, og så føles bomuld dejlig og kølende mod huden, hvorfor det ofte bliver brugt til skønne vintage sommerkjoler. Den gode evne til at absorbere fugt betyder dog, at ubehandlet bomuldstøj let krøller og desuden kan krympe i vask. 


Afhængigt af kvaliteten er bomuld et enkelt og holdbart materiale, både når det gælder vask og de høje temperaturer. En temperatur på 30-40 grader er dog tilstrækkelig til dit fine vintage tøj, for at undgå, at tøjet krymper. Tørretumbling af dit bomuldstøj bør du også undgå, hvis du ønsker at bevare formen. Hæng det op i stedet, så det kan tørre.

Hvad er VISKOSE og hvordan passer du på dit tøj i viskose.


Viskose, bliver også kaldt rayon, og er en regenereret fiber fremstillet af nedbrudt og kemisk behandlet træ. Viskose er altså baseret på et naturligt materiale. Træ-materialet behandles med svovlkulstof og kaustisk soda for at danne viskose. Det har de samme egenskaber som bomuld, hvilket vil sige, at det let absorberer fugt og føles behageligt mod huden. Tøj i ubehandlet viskose krøller let og risikerer at krympe, når det vaskes.  


Vi har meget vintage tøj i skøn kvalitets viskose, bl.a. fra The House of Foxy og The Seamstress Of Bloomsbury. The Seamstress of Bloomsbury har en skøn silkeagtig Rayon crepe de Chine, som kræver nænsom pleje, men som nok er det hele værd. 


Da viskose kan krympe i vask, bør du vaske dit tøj i viskose forsigtigt. Hård vask, for meget varme, kraftig centrifugering og dryptørring kan nemt ødelægge dit smukke viskose tøj. Vask i stedet i hånden eller på et finvaskprogram med kort centrifugering ved 30-40 grader, og lad det derefter tørre liggende. 


Vær opmærksom på ikke at lægge dit vintage stils viskose tøj i blød, da viskose taber 50% af sin styrke i våd tilstand. 


Hvis dine smukke viskose kjoler er krymper, kan du stryge/ dampe det tilbage til facon. Varmen fra strygejernet/ dampen får viskosen til at give sig.

Hvad er POLYESTER og hvordan passer du på dit tøj i polyester


Polyester er et syntetisk materiale, der er let at holde og så holder det formen godt uden at krympe. Polyester i dag er et meget anderledes materiale fra tidligere, det er ekstrem slidstærkt og kan holde længe pga. de meget lange fibre.  


Vores skønne kjoler fra The Pretty Dress Company samt tøjet fra vores eget brand Daisy Dapper er i polyesterblanding, og her kommer materialet rigtig til sin ret, da det både holder formen, og holder på formerne.   


Polyester tiltrækker dog støv og lugt, så det skal vaskes relativt ofte. For at få så meget ud af dit polyester baserede tøj som muligt, bør det vaskes ved 30 grader. 


Polyesterfibrene er fremstillet af plast, hvilket betyder, at de smelter ved høje temperaturer, derfor skal tøjet helst ikke stryges eller tørretumbles. Undgå normalt skyllemiddel, se forklaringen ovenfor.

Pas på dit tøj – reparér det!


Reparer dit tøj. Hvis du har tøj du elsker, så reparer det, på den måde kan du få glæde af det i lang tid. Er du ikke selv så ferm med nål og tråd, så giv det til skrædderen, det koster tit meget mindre end du tror. Hvis du skal give mellem 100-300 kr. for en reparation er det jo stadig meget billigere end at købe nyt kvalitetstøj.


Nødvendig luksus – mindre tøjspild

Tøj er en nødvendighed og en skøn luksus. Køb tøj du elsker og som du får megen glæde af, både som hverdagstøj, og det du bare glæder dig rigtig meget til at tage på ved særlige lejligheder. Køb kvalitetstøj der holder, og pas på det, så er vi alle med til at hjælpe med at skabe en fremtid med bedre tøjkultur med mindre tøjspild. 


1 ÅR I FREDERIKSBORGGADE

HISTORIEN 

OM PINUP

KEND DIN 

KROPSTYPE

Human score   Trustpilot Stars   number of reviews   Trustpilot Logo