Sommermode fra 1900-1970

Fra 1900 til 1970 - Sommer looks gennem årtierne

Så er det den danske sommer. Det er de lyse nætters tid med lette kjoler og med kun en cardigan over om aftenen.

I år har vi fået særlig mange skønne sommer outfits ind, og vi spænder over tiden helt fra 1910’erne til 1970’erne, og alle de skønne designs og silhuetter som det måtte indebære.


I dag går vi op gennem tiden fra 1910 med udgangspunkt i de nyeste sommerkjoler og sommer outfits som du finder i butikken lige nu.

Gibson girls og 1900 tallets

Fra Emmy Design er det Immortal Maxi nederdelen vi hæfter os ved. Sammen med den nye Gibson girl blouse, eller Edwardian blouse er det et fantastisk sæt, der minder os om Skagens malere, og samtidig føles moderne.

Silhuetten i 1910erne bar stadig præg af korsetter som tvang kroppen til en S-form, men i kunstner kredsen på Skagen, ser man det lidt løsere romantiske sommerlook. 

Der var stadig fokus på en meget slank talje, men skjorte og nederdel er mere luftige med større bevægelsesfrihed. Og det lette lyse muslin og hør look genkender vi i Emmys delikate designs.

Den Edwardianske mode blev i øvrigt meget populær i 1970’erne, en revival som gør at du faktisk også kan bruge både nederdel og bluse til et cool 70’er look. 

Silhuetten i 1930’erne - Glamour og Beach Pyjamas

I tyverne har vi den berømte garconne silhuet, kjolerne har super lav talje og går lige op og ned. Men efter børskrakket i 1929, skal kjolerne igen være feminine, helst med et skær af Hollywood glamour. I 1930’erne er kjolerne glatte og draperede i stilen, og nu føjer de sig efter den kvindelige figur helst uden korset. 

Det er også i 1930’erne at Palazzo bukserne sniger sig ind i moden ikke bare for eliten, men for alle kvinder som tør at være med på den stadig lidt ”aparte” mode. Og det er også især i sommermoden at vi ser de skønne bukser som egner sig perfekt til strand og sol.

Med inspiration i 1930’erne ser vi også skønne ting fra Emmy Design. Skjortekjolen Splendid shirt dress, fx, med de draperede tulipan ærmer. Af de skønne højtaljede bukser med meget vidde i benene har vi både Riviera Pants fra House of Foxy, og de skønne nye Emmy bukser Playful Palazzo. 

Og så står Emmy Design for de bolsjestribede Palazzo bukser og jazzed-up nederdelen. Såvel striber som nederdelens længde hører perfekt hjemme i 1930’ernes sommermode.

For et skønt 1930’er look, kan du fx bære dem med de smukke peasant toppe fra The House of Foxy.

1940’erne: Skuldre og A-line snit

Sommerkjolerne i 40’erne er kendetegnede ved at have fokus på skuldre og være i A-line snit. Kjolerne er desuden alsidige; de klassiske skjortekjoler og slåomkjoler kan bruges til mange ting, hvilket var vigtigt under krigsårenes rationeringer. 

Vores bestseller Ava kjolen, kan bruges hele året, men er absolut skøn til sommer brug. Ligesom The Seamstress of Bloomsbury's slåom kjole der er perfekt til sommer og strand. Eller hvad med den smukke Kathy i grøn med prikker og den lille sløjfe ved halsen.
Skjortekjolerne fra Very Cherry er de perfekte 1940’er sommerkjoler i lyse og lette farver og mønstre.

1940’erne er også de skønne House of Foxy shorts, som er perfekte med en kortærmet skjorte.


På kølige sommeraftner, passer også de skønne 1940'er stils cardigans fra Emmy Design. De slanke ærmer, og puf ved skuldrende er med til at fremhæve den typiske 40'er silhuet. 

Den ultimative sommerkjole? 1950'er swing dresses

Intet siger sommerkjole som en 1950’er inspireret swingkjole, gerne i en frisk klar farve eller i et skønt print.

Swingsilhuetten og Diors New Look behøver ikke megen introduktion til vores trofaste kunder og læsere; det er 1950’ernes fokus på timeglasfaconen med stort T. Det betyder smal talje, gerne understreget af et bælte, og et stort skørt, ofte med petticoat under. Man havde trang til at være ødsel med stoffet efter manges års rationeringer, og den kvindelige silhuet skulle være i fokus.Swingkjolen er måske den ultimative sommerkjole, da den er super behagelig med et stort luftigt skørt i sommerens varme.

Til sommerens fester eller receptioner kan man også vælge en pencilkjole uden ærmer som også hører hjemme i 1950’erne.

I år har vi fået de skønne pencil sommerkjoler fra Zoe Vine i flotte farver.

Swing sommerkjoler har vi fra mange brands, men se fx de smukke swingkjoler fra Retrospec'd med deres autentiske og unikke novelty mønstre i ægte 50'er stil. Og selvfølgelig har vi også bestseller kjolerne fra Eva Rose med skønne sommerlige mønstre.

Men sommeroutfits i 1950’erne er ikke kun kjoler, det er også capri bukser og bindeskjorter. Og derfor har vi også det til Jer. Fra Heart of Haute er der to skønne cropped bindeskjorter og fra Smak Parlour har vi capri bukser på vej til Jer.

Lårkorte 1960’er Minis og 1970’er Maxis

Starten af 60’erne ligner meget 50’erne med pencil og swingkjoler. Først fra midten af 60’erne sker der rigtig noget nyt. Mininederdelen eller 'den lårkorte' bliver synonym med ungdom og Swinging London og det er Mary Quant som står bag mini nederdelen og de lårkorte som designfænomen.

Vi har naturligvis mininederdele i vores sortiment. Mininederdelen kan bæres hele året, men vores sommer mini’er er lyse i stoffet med hjertedetaljer, og en smuk minikjole med margueritter er perfekte til dit 60’er sommer look. Vi har mini nederdele fra Smak Palour og fra Heart of Haute, og der er den fine minikjole -Follow your Heart fra Unique Vintage.

Bær dem med den 60’er inspirerede Estelle skjorte med pussy bow. Vi har også Denise toppen fra Heart of Haute med korte ærmer og den typiske højhalsede 60’er krave.

Der er også de perfekte sommer rompers, altså buksedragter med korte ben, perfekt til varme sommerdage i 60'er stil. Se dem under buksedragter.

Det er også i 1960’erne at hippie kulturen hører hjemme og kulminerer i årene 1967 -1969 med først Summer of Love i 67 og sidenhen Woodstock i 69. Stilen er T-shirts og bukser med svaj. Se vores Electric West T shirts og bukser for at efterligne stilen.

Når vi når 1970’erne er der et væld af stilarter der kæmper om opmærksomhed. Bukser med svaj er stadig store i modebilledet, men mini’en er helt ude. Nu er det midi og især MAXI kjoler og nederdele. Som beskrevet i starten flirter man med nostalgi og den Edwardianske periode, og flæser og blonder er tilbage i moden. Også er der buksedragten! Buksedragten med svaj i benene og gerne med halterneck.

Så er det jo heldigt at vi har al det til Jer!

De skønneste maxi sommerkjoler fra Very Cherry samt buksedragter i både kort og lang fra Trashy Diva, Smak Parlour og Rebel Love.Bland stilarterne til dit eget unikke vintage sommer look

Du kan naturligvis vælge at holde dig til én specifik stil og bære de smukke 1940’er stils sommerkjoler med en sommercardigan fra Emmy i den cropped 40’er stil. Eller bære den smukke Gibson girl skjorte til Immortal maxinederdelen. Men der er intet i vejen for at blande til din helt egen personlige stil. 

Alle separates kan styles med hinanden uanset om du vælger den bolsjestribede midi nederdel og 60’er bluser fra Heart of Haute eller trompetbukserne til fx Edwardian blouse. Som sagt kom den edwardianske stil tilbage i 70'ernes, så bland de to. Bær fx nederdelen med en af vores Electric West T-shirts, eller skjorterne med bukserne med 70’er svaj!
Kom ned og prøv det nye sommertøj og bliv inspireret til at finde dit helt eget sommerlook.


Sommerhilsner,

Team Mondo Kaos ❤

Shop Looket:

Læs tidligere Blogposts

Sommerkjoler i Mondo Kaos

Hvilke kjoler har du bare lyst til at gå i hver eneste dag når temperaturerne siger SOMMER?

Gingham - alt om de berømte tern

Vi kigger lidt på de berømte tern, samtidig med at vi viser Jer alle de flotte nyheder i det populære mønster

Retro og Vintage jeans

1950’ernes fascination af jeans, og hvordan kan vi bruge de klassiske 50’er jeans i vores vintage stil, og style til et flot 1950’er look?