Gingham - Alt om de berømte tern
Gingham til din sommer
Vi har til denne sommersæson fået rigtig mange fantastiske styles i de populære gingham tern.
På bloggen i dag kigger vi lidt på de berømte tern, samtidig med at vi viser Jer alle de flotte nyheder i det populære mønster.
Hvor kommer gingham fra?
Man er meget uenige om hvem der opfandt den eksakte gingham vævning, en vævning bestående af kun to farver tråd, men som danner de to farver plus en blanding af de to. Det kan jo nok være opstået flere steder på nogenlunde samme tid, men en version er at det stammer fra byen Guingamp i Frankrig, en besnærende ide, da det forklarer hvordan det ikke særligt mundrette ord gingham opstod. Det kan også være kommet fra Malaysia, hvor det hedder genggang, som betyder separat, eller fra Vichy i Frankrig, da ternene i Frankrig og Spanien hedder vichy tern...
Man er dog nogenlunde enige om at det dukker op i moden i 1700-tallet for første gang, og at det er forbundet med en vis enkelhed og hjemmet.
I Danmark bruger vi både køkkentern og Pepitatern, men Pepitatern er egentlig en lidt anderledes sort/ hvid vævning, og køkkentern er bare ikke særlig fedt at beskrive sit tøj som, vel?
Stoffet står mere end noget andet for ’hjemmet’, det er landlig idyl, nostalgi, og en længsel efter det simple liv. Samtidig er det ungdommeligt og sommerligt. Da mode og historie jo hænger sammen, er gingham tern er da også blevet brugt op igennem det 20.århundrede i moden for at skabe associationer til disse dyder.
Gingham i moden
Hvis vi springer frem til 1900-tallet, er der ingen tvivl om at Gingham har fyldt rigtig meget og faktisk har haft et come back i hvert eneste årti. Hvert årti har brugt de kendte tern på hver deres måde og fremhævet det til at passe ind i det fremherskende tidsideal.
Gingham er først og fremmest traditionelt et meget holdbart stof i slidstærk bomuld. Stoffet er også ens på begge sider, og derfor var det praktisk for hjemmesyeren i det 20. århundredes første halvdel. Det blev brugt til børnetøj og køkkentøj, men fra 1920’erne -1940’erne, blev det populært også til voksne som bl.a. sommer- og det nye smarte strandtøj.
Måske er det derfra at det bliver de ultimative 'sommertern'?
Gingham goes to Hollywood.
I 1939 kommer gingham for første gang på det store lærred! Og det er helt stort! Dorothy i The Wizard of Oz bærer den berømte lyseblå gingham kjole. Kjolen symboliserer barnlig ægthed og den landlige idyl. Man siger faktisk i Hollywood at gingham bliver brugt til kostumer for at udtrykke at ”there’s no place like home” – sådan lidt "ude godt hjemme bedst".
Også i 1940'erne ser vi populære skuespillerinder i gingham tern, det er voksne skuespillerinder og ternene medvirke endda i Film Noir genren. Lauren Bacall i "To Have and Have Not" og Ingrid Bergman i "Notorious". Også Katherine Hepburn bærer gingham i filmen "The Philadelphia Story".
Audrey, Brigitte og Jackie i gingham outfits
I 1950’er er gingham igen helt stort. Kvinderne var mestendels tilbage i hjemmet, og ternene er oftest sarte pasteller som passer til dette årti.
I USA er det bl.a Doris Day der rocker stilen med gingham, og country og western musikken tager gingham til sig som et ’trademark’ for den patriotiske stil. Brigitte Bardot gør ternene super hotte da hun som tidens største It-girl, bliver gift i en lyserød ginghamternet swingkjole. Ikoner som bærer gingham i 50’erne og tager de berømte tern med sig ind i 60’erne er fx Audrey Hepburn og Jackie Kennedy. Audrey Hepburn er kendt for gingham bukse-looket, båret med en simpel overdel og ballerinaer.
Gingham fra miniskirts til 80'er pasteller
Også 1960er ser gingham tern i modebilledet. Her er farverne kraftigere, ’sjovere’, og man ser de typiske 60’er modeller så som bukser og miniskirts i gingham. Det er 60’ernes besættelse af ungdom som nok spiller ind her.
Igen i 1970’erne bliver gingham poulært, og her er det nostalgien og det landlige der spiller ind, det er lange kjoler og flæser, måske med en snert af country og western. Og i 80’erne er det pastellerne og slacks der kommer på mode i gingham form. Ja selv 90’erne som man troede var for opslugte af grunge, bruger ternene på nye måder, særligt interpreterede af designeren bag Comme des Garcon.
Gingham i Mondo Kaos sommeren 2022
Nu er vi kommet til de mange vidunderlige gingham sommerkjoler, og sommerstyles hos Mondo Kaos.
Vi har nemlig både skønne kjoler og buksedragter i de berømte tern denne sommer. Vi har fået rigtig mange forskellige sommerkjoler i gingham tern, mange er inspireret af 50'erne, med swingskørterne og de lysere pasteltern, men der er også kjoler i fit 'n' flare stilen og nogle skønne 60'er inspirerede buksedragter.
Fra Heart og Haute kommer 2 skønne sommerkjoler; vores bestseller Hilda i swing stil, som kan sidde både på skulderen eller lige off. Den kommer i sommerlige lysegule tern. Betty-Lou er en ny kjole hos os, som er et flot snit mellem swing og A-line, og med fine knapper ned foran. Den kommer i både gul og orange, og er med sin reverskrave og skjortelook, en rigtig god hverdagskjole i gingham tern, og looket er lidt mere enkelt.
Unique Vintage giver os to fantastiske over-alls/ buksedragter til sommerbrug i lyserøde og blå tern. Dragten har seler og en sød sweetheart udskæring og kan nemt styles med en T-shirt eller enkel bluse under. Fra Unique Vintage kommer også 2 fantastiske kjoler, nemlig Ohara med små pufærmer, og Prairie kjolen som bindes på skuldrene.
To enkle sommerkjoler i gingham kommer fra Very Cherry, det er favoritkjolen Sunny, som med sit enkle A-snit, er en fantastisk alsidig kjole. Sidst men ikke mindst er der nederdelen med de gule tern fra Pretty Dress Company, som nemt kan styles til både et let sommer look, eller et mere cool look, som Stine her med sort top og accessoires.
Har du brug for flere råd og tips til styling af din sommerkjole med gingham, så kig forbi butikken, hvor vi står parat til at hjælpe dig med din sommer garderobe.
Sommerhilsner,
Ditte og Team Mondo Kaos 💋