Betty Grable

Værd at vide om Hollywood-ikonet Betty Grable

”Der er to grunde til at jeg blev berømt, og jeg står på dem begge!” Det er Betty Grables berømte ord om hendes ’Million dollar legs’. I dag kender vi måske hendes navn, men ellers er det måske begrænset hvor meget vi ved om den engang så feterede Hollywood stjerne.


Vi har netop modtaget nye skønne Grable kjoler fra The House of Foxy, så vi synes det var tid at se på hvem hun var, den skønne Hollywood skuespillerinde som kjolen er opkaldt efter. Læs med når vi fortælle lidt om Bettys liv, karriere og giver tips til hvilke af hendes film som man kan overveje at se.


Betty i Hollywood

Betty begyndte skuespillerkarrieren allerede som 12 årig, da hun efter børskrakket tog med sin mor til Hollywood for at prøve lykken som skuespiller. Hun nåede at medvirke i 33 film som chorus girl og små biroller, før hun i 1939 opnåede at slå igennem da hun optrådte på Broadway i musicalen ’DuBarry was a Lady’ som blev en publikums- og anmelder succes. 


Efter 1940’ernes screen goddesses, de glamourøse divaer som Jean Harlow og Greta Garbo, passede Betty perfekt ind i krigsårenes mere jordnære filmstjerne. En ’naboens pige’ frisk og ligetil, som tilfældigvis gik rundt (og så godt ud) i små shorts og sweater.

Million Dollar Legs

Kælenavnet ’Million Dollar Leg’ fik hun fra en af sine første hovedrolle film af samme navn fra 1939. På karrierens højdepunkt blev hendes ben endda forsikret for 1 million dollar som et PR stunt fra filmselskabet 20th Century-Fox. På stort set alle filmplakater og billeder ses hendes bare ben i fuld længde, enten i shorts, badedragt eller højt opslidset kjole. Målene på de berømte ben var: lår 47 cm læg 30 cm og ankler 19 cm. (længde dog ikke oplyst)


Det førte hende tilbage til filmen, hvor hun fejrede den ene store succes efter den anden. Hun blev castet i musicals og komedier hvis navne nok ikke siger os så meget i dag ’Down the Argentine Way, ’Springtime in the Rockies’, ’Coney Island’ eller ’Sweet Rosie O'Grady’, som alle var kæmpe box-office succeser i samtiden.

Verdens mest berømt pinup girl

I 1940’erne var hun den højest betalte kvinde i Hollywood, og i 1943 var hun det allerstørste box-office trækplaster overhovedet. Hun udkonkurrerede stjerner som Humphrey Bogart, Bing Crosby og Cary Grant!


I 1943 optog Betty Grable det pinup billede som skulle gøre hende udødelig. Billedet kom med på Life Magazines liste over ’100 photographs that changed the world’ og gjorde hende til 2. verdenskrigs #1 pinup girl. Man regner med at Bettys billede var ejet af hver 5. soldat i Amerika under 2. verdens krig.

Billedet blev i øvrigt taget af Betty bagfra fordi hun var iført den tætsiddende badedragt som tydeligt ville vise at Betty var gravid.


How to Marry a Millionaire?

Betty Grable hjalp til i den berømte ’Hollywood Canteen’ startet af bl.a. Bette Davis for soldater der skulle i krig. Hollywood Canteen bød på mad, dans og underholdning gratis for soldaterne, og blev drevet af frivillige fra Hollywoods filmverden. Ved en lejlighed modtag Sergent Carl Bell et kys fra Betty.

Alle Grables film var lette musical komedier skåret over en simpel formel, hvilket nok er grunden til at vi ikke kender dem i dag. Filmene var umådeligt populære, og Betty Grable selv ønskede ikke at spille mere krævende roller, hun tvivlede slet og ret på hendes egne evner i den mere seriøse retning.


Betty Grables bedste film

I 1940erne alene indspillede Betty Grable 21 film! Har du fået lyst til at se en film med den berømte Betty er her lidt at starte på. 

Ifølge filmsitet Rotten Tomatoes er hendes 3 bedste hovedrolle film: ’I Wake Up Screaming’ en film noir fra 1941, ’How to Marry a Millionaire’ den berømte komedie med Lauren Bacall og Marilyn Monroe fra 1953, og ’The Beautiful Blonde from Bashful Bend’ ligeledes en komedie fra 1949.


I starten af 1950’erne gik filmkarrieren på hæld, og Betty valgte at trække sig helt fra film i 1955. Hun fortsatte på Broadway med succeserne Guys and Dolls og Hello Dolly.


Betty døde af lungekræft kun 56 år gammel i 1973.


Grable kjolen fra The House of Foxy

Den smukke Grable kjole som er opkaldt efter Betty Grable minder måske mere om snittene fra de glamourøse kjoler fra Grables tidlige karriere. Kjolens flagrende ærmer og skørtets længde har langt mere Hollywood diva, end pinup girl over sig. Kjolen er dog den store filmstjerne værdig når det kommer til elegance, og så kan den bæres både med en pikant nøglehulsdetalje, ved at lukke bindebåndet og med V-hals, ved at lade båndet stå åbent.


De to nye kjoler; lys gul 'summerspray' overdel og rødt skørt, samt lys blå 'Love story' og teal farvet skørt, er designet eksklusivt til Mondo Kaos, og fås ingen andre steder.

Grable kjolen har super fine detaljer og så er det høje snit er meget flatterende for figuren og fremhæver især taljen. 


Kjolen har et feminint bærestykke, med små læg både over og under barmen, hvilket giver en virkelig fin og kvindelig form, samt plads nok, også til den større barm.

De glatte skulderstykker munder ud i de flagrende, korte ærmer, som er både flatterende og super komfortable fx. til dans, da de giver fuld bevægelsesfrihed. 

Skørtet er syet smukt i 7 ensfarvede baner fra helt oppe under barmen, smyger sig først indtil taljen, for derefter at falde smukt med masser af swung ned om hofter og lår.


Kjolerne fås både i ensfarvet, og i kombination med mønstret overdel og ensfarvet underdel.

Product not found. Have you uploaded products to your store?

Grable Giveaway i Mondo Kaos

Vil du være med i vores GIveaway? 


Sådan deltager du:


1.Gå til vores Instagram (klik her) og find giveaway opslaget, giv det først et ❤️, og kommenter derefter hvem du gerne vil dele præmien med.


2. Skriv i en kommentar til dette blog post hvilken en af Grable kjolerne du og din veninde/ søster/ mor....ønsker at vinde.


Så nemt er du med i konkurrencen! Vi trækker den heldige vinder fredag d. 16/7-21 kl 12:00

Vinderen får direkte besked og bliver bekendtgjort på Instagram i stories.


Held og lykke,


Team Mondo Kaos 💋

Læs tidligere Blogposts

Moden i 1940'erne

 Europa var moden i første halvdel af 1940'erne stærkt påvirket af rationeringer og restriktioner, fordi mange af materialerne... 

Vintage, Retro & Repro?

Når vi betegner vores tøj og kjoler som vintage, så er det jo ud fra at vores kunder omtaler tøjet sådan...

Sådan passer du på dit tøj.

Når du køber dit skønne vintage inspirerede tøj fra Mondo Kaos, har du valgt et stykke kvalitets tøj, som du sikkert ønsker at passe godt på.