Style med Tartan og Skotsktern

Tern til efteråret

Findes der et mere efterårsagtigt mønster end skotsktern?

Skotsktern eller tartan kommer ofte i dejlige vævede stoffer som føles bløde og varme mod huden. Man kan næsten have følelsen af at svøbe sig i et dejligt tæppe, når man tager tøj på som er lavet i tartan. Farverne er mørke og efterårsagtige, med highlights af fx rød eller okker, og så passer tern bare så godt til hele efterårspaletten af mørkere, varme og brændte farver.

Derudover føles klassiske tartan så ægte vintage. Lukker man øjnene kan man hurtigt se den ternede 1940’er nederdel, 1950ernes ternede swingkjoler eller 60’ernes ikoniske røde tern for sig. Det er altså nemt at skabe et skønt vintage outfit, når man bruger de skønne tartan tern.

I dag på bloggen viser vi Jer de nye varer i tern og skotsktern og lidt tips til hvordan vi styler de skønne tern, vintage style!

Hedder det skotsktern eller tartan?

Kært barn har mange navne og vi har gravet lidt i historien om de skotske tern.

Vi ved jo alle at skotsktern stammer fra Skotland og at alle skotske klaner har hver deres unikke tartan vævning. Eller hvad? Det er faktisk en sandhed med mange modifikationer. Man kan ligeså godt sige at enhver skotte har en kilt og en sækkepibe… Faktisk har man gjort fund fra Kina til central Europa og Skandinavien af over 3000 år gamle tartan vævede stoffer. Det er mange tusind år førend man begynder at forbinde disse tern med skotterne.

Jysktern?

Det er lidt sjovt at det ældste ternede stof man har fundet i Storbritannien i Skotland – fundet stoppet ned i en krukke for at holde 2000 romerske mønter inde -ikke er mere skotsk end at man på samme tid har fundet en ens vævning i Danmark, i Jylland!
Måske var propagandaen ikke god nok her i Danmark, ellers havde de berømte tern i dag måske heddet Jysktern.

Historien om skotske klaner og specifikke tern er højst sandsynligt en myte, og en senere opfundet tradition. Man har godt nok haft forskellige vævere og vævninger rundt omkring i landet, men der er ikke noget der tyder på at skotske klaner blev genkendt ved at bære deres egne specifikke tern.

Det har nok været nationalromantikken som herskede i hele Europa i det 19. århundrede, som fik skotterne til at begynde at skabe denne myte. Den skotske højlandsromantik blev iscenesat af bl.a. Sir Walter Scott (bl.a. Rob Roy og Ivanhoe), og gjorde tartan til noget særlig skotsk, og endda til nationaldragt.

Og det er derfra at vi i dag forbinder disse specifikke tern med Skotland og kalder dem skotsktern, mens at tartan er det ord der beskriver den særegne vævning, og er det engelske udtryk.

Efterårskjoler i vintage Tartan og Skotsktern

Skotsktern forbinder vi pga. den traditionelle vævede form, med varmt tøj. Efterårets tern kan være de klassisk røde, eller blå og grønne. Henimod vinteren oplever vi at grå og sort hvide tern sniger sig ind.  Det er klart at vi altid kan bære lige de tern vi har lyst til, men de ternede kjoler og nederdele vi har i butikken lige nu er fx den skønne Hourglass kjole fra The Pretty Dress Company, som netop kommer i den flotte røde tern, ligesom du finder den i blå og grønne skotsktern.

Swingkjoler i tern

Hourglass kjolen er en af vores absolutte bestsellere fordi den bare sidder så godt. Hourglass swingkjolen er skøn til hverdag stylet fx med en ensfarvet cardigan fra Emmy eller Palava.

Kjolerne er dog også perfekte til fest. 

Bær dem med en petticoat under, hvis det skal være ekstra særligt, og med høje hæle. Der er også god plads i udskæringen til at matche en flot halskæde.

Der er også de smukke Elsie swingkjoler som er perfekte med en trøje under. Brug den fx med en ensfarvet boatneck trøje under, eller den fine nye Mina. Det er klart at en lækker vintage stils skjorte fra Bloomsbury også vil se elegant ud, og skabe et flot vintage look.


Lidt preview: I kan godt se frem imod både kjoler fra Pretty Dress Company og Zoe Vine. Hepburn swing kjolen i de fine tern er på vej. Den har en højere boatcut udskæring og ¾ lange ærmer.

Fra Zoe Vine, kommer den fine navy swingkjole Katie med rudetern. Katie kjolen er på vej, og lander snart.


Pencilkjole i tartan

Leder du efter pencil kjoler i tern, har vi Jenny kjolen; en virkelig smuk kjole som sidder ind til kroppen, og med store fyldige ærmer som giver denne kjoler masser af karakter.

Style din ternede vintage nederdel

Fra Miss Candyfloss får vi to forskellige nederdele i tern, en swingnederdel og en pencilnederdel.

Swingnederdelen kommer i beige/hvid/sort med bordeauxrøde striber og tern, en virkelig smuk nederdel som passer til det meste. Style med basis farver så som beige, navy, rød eller sort. 

Swingnederdelen vil også være smuk med en skjorte til, eller match den med en tætsiddende t-shirt og en cardigan over. Her har Jeanette stylet med den lilla boatneck top fra Very Cherry.

Pencilnederdelen er lige på trapperne, og ses nedenfor. Den er mere diskret i navy med lillastribede tern. Bær den med en matchende Estelle skjorte fra Heart of Haute eller skjorter fra Bloomsbury eller House of Foxy. Pencilnederdelen er også fin med den nye Mina fra Very Cherry, eller strikbluser fra Emmy Design.


Tern fra Unique Vintage

Hvis du er mere til de enkle tern har vi også lige fået den fantastiske Devon swingkjole med ærmer i både sort og bordeaux med hvidstribede rude-tern. 
I de samme mere diskrete tern finder du også højtaljede bukser i de samme farver som Devon kjolerne og et par af vores populære Thelma selebukser i navy.

Den ternede nederdel fra Miss Candyfloss og den blåternede kjole fra Zoe Vine er previews, de kommer snart i butikken

Style vintage tern med ting fra din egen garderobe

Vi er jo tøjglade, og derfor har de fleste af os jo også allerede en del tøj i klædeskabet. Måske har du en af vores fine ternede efterårsfrakker/ kapper fra tidligere år. Tern er faktisk rigtig fint at bære sammen med andre tern i afstemte mængder. Du kan også vælge at bære accessoires som fx en håndtaske, et tørklæde eller andre tern sammen med din ternede vintage kjole.


Hvis du ikke er vant til at gå med mønstre og synes at tern er lidt vildt, så style med matchende toner, så de flyder ind i ternene og nedtoner looket lidt, eller vælg de mere simple tern, som rude ternene fra Unique Vintage.


Vi håber at I kommer til at bære nogle skønne ternede outfits dette efterår


Efterårshilsner,


Team Mondo Kaos

Læs tidligere Blogposts

Marilyns Stil

 Vi kommer ind på nogle af de allermest berømte kostumer, men vi vil ogsåprøve at se på Marilyns personlige garderobe, og hvordan den ændrer sig  

Vintage, Retro & Repro?

Når vi betegner vores tøj og kjoler som vintage, så er det jo ud fra at vores kunder omtaler tøjet sådan...

Style dine vintage bukser

 Det skal det handle om i dag; alle de skønne vintage stils bukser, deres pasform, og hvordan du bedst styler dine retro bukser alt efter hvilket look du ønsker.