Marilyn Monroe - Stilikonet

Marilyn Monroes personlige stil

Den 5. august 2022 er det 60 år siden at Marilyn Monroe blev fundet død i sit hjem i Los Angeles kun 36 år gammel.

På trods af alle de filmstjerner der kom før, og alle de filmstjerner der har været efterfølgende, er og bliver Marilyn Monroe måske det største filmikon nogensinde. Der er skrevet mange bøger om Marilyn Monroe, om hendes liv og hendes film. I dag hylder vi Marilyns garderobe og kigger på udviklingen fra 1940’erne frem til hendes død i 1962.

Når vi tænker på Marilyns look, tænker de fleste nok først og fremmest på hendes filmlook. Det er næsten svært at skille de to fra hinanden da mange af netop hendes kostumer hænger uløseligt sammen med Marilyn Monroes ikon status. Vi kommer ind på nogle af de allermest berømte kostumer, men vi vil også prøve at se på Marilyns personlige garderobe, og hvordan den ændrer sig.

Lige et par ord om billeder. Der findes utrolig mange skønne billeder af Marilyn Monroe, også nogle som ville kunne illustrere hendes foretrukne garderobe bedre end andre. Men da de allerfleste billeder er under ophavsret, må I desværre nøjes med beskrivelser og de billeder som vi gerne må vise Jer.

1940’erne Norma Jeane Dougtherty/ Baker/ Mortenson

Lige som en hver anden ung kvinde var den unge Norma Jeane, inden hun blev Marilyn, i 1940’erne stadig søgende, og de billeder vi finder af hende er typisk de billeder der blev taget med henblik på en karriere i film og som pinup. Dvs vi finder de berømte badebilleder i badedragt, bikini og i shorts på stranden.


Men faktisk er der også andre billeder af Marilyn i shorts og en del af Marilyn i bukser, så noget tyder på at det faktisk var noget hun gik i til daglig. Ligesom en sweater også er et typisk look for Marilyn i disse år. På billederne af Marilyn i kjoler, er det tydeligt at vi stadig ser på en ung Norma Jeane Baker, og stilen synes, med få undtagelser, endnu ikke rigtig at være hendes egen.

Billederne nedenfor er alle fra 1940'erne, det første et privat billede med hendes første ægtemand James Dougherty, vi ser de berømte shorts og en typisk 1940er skjortebluse. Billede 2 kunne være Marilyns eget tøj, billedet er taget i 1945 til YANK magazine. Det sidste billede er et af de typiske badebilleder fra denne tid. Alle findes i public domain/ wikicommons

1950'erne - Marilyn Monroe

1950’er er Marilyns årti! Hun hedder ikke længere Norma Jeane og hun bliver verdens største filmstjerne. 

Ligesom at vi forbinder Marilyn med de berømte kostumer hun bærer i filmene, ligeledes bærer Marilyn uden for filmene typisk filmstjerne garderobe. Det er Marilyn-Monroe brandet eller stjernen, mere end privatpersonen, har man indtryk af.


Marilyn Monroes mest berømte kostumer

Lad os først se på filmens Marilyn Monroe, og de allermest ikoniske kostumer.

De mest berømte kostumer er nærmest blevet synonym med Marilyn, nærmest så meget at vi når vi tænker på kjolen over luftskakten i 7 Year Itch, vel nærmest ikke tænker på det som et kostume… Det var designeren William Travilla som designede alle de kjoler vi associerer Marilyn allermest med.

Den lyserøde stropløse satin kjole som hun bærer mens hun synger Diamonds are a girls best friend, Guldlamé kjolen fra How to marry a millionaire og selvfølgelig den hvide halterneck kjole fra 7 Year Itch.

Billederne herover fra venstre mod højre er: test shot til filmen Niagara, Marilyn Monroe i 7 Year Itch og den oprindelige kjole til Diamonds are a Girls Best Friend, som blev dømt for vovet.

Berømte kjoler med berømte anekdoter

De fleste af kjolerne kommer naturligvis også med deres egen historie, så som den pink kjole som egentlig skulle have været endnu mere af en showstopper, den var nemlig lavet i net-materiale med indsyede glaskrystaller, og med hudfarvet stof ved barmen. Under indspilningen af filmen blev det dog kendt at Marilyn havde udgivet en nøgenkalender tilbage i 1949 før hun blev kendt, og derfor måtte man lave en ny kjole som var mindre afslørende, og det blev altså den pink satin kjole.

Den hudfarvede kjole med krystaller som Marilyn sang ’Happy Birthday’ til JF Kennedy i i maj 1962, kaldte Marilyn selv "skin and beads". Angiveligt var den så kropsnær at Marilyn blev syet ind i den. Den vakte igen for nylig oprør og skabte overskrifter da Kim Kardashian bar den dyrebare museumskjole til The Met Gala.

50'ernes Marilyn privat

I de mange billeder der findes af Marilyn som ’privat person’ i 1950'erne er stilen ligeledes kropsnær og filmstjerne agtig. Masser af pencilkjoler og pencilnederdele og often endda wiggle nederdel, af den slags hvor man virkelig skal vrikke for at gå i dem. Kjolerne er enten med stropper eller en dyb nedringning, selv de få mere afslappede billeder, er stadig i pencilnederdele, men en sweater eller en lidt løsere skjortebluse.

1960'erne - Marilyns personlige stil

I slutningen af 50'erne og til hendes død, ser man endelig en mere privat Marilyn afbilledet i valget af garderobe. 

I 1961 hvor Marilyn indspiller The Misfits, og er med til at gøre jeans til kvinder populære, går hun også selv i de berømte blå denim. Men især går hun meget i slacks og capri bukser i en afslappet stil.

Fra denne periode ser vi også det typiske Marilyn look med boat neck bluse og også kropsnær strik bliver en favorit. 

Hun har en fuld garderobe med enkle sheat dresses, en mere lige op og ned version af pencil kjolen, men i den italienske silke jersey som draperer sig om kroppen og viser former.

Yndlings designeren er Pucci, som er kendt for sine vilde og til tider psykedeliske mønstre, med Marilyn foretrak ensfarvede bluser og kjoler. 

Tv og nedenfor ses et udvalg af Marilyns Pucci garderobe, hvor man ser farverne og enkelheden, det er collager fra pinterest.

Det sidste Marilyn Monroe blev set i offentlig før hendes død var den limegrønne Pucci trøje, og hendes husholderske valgte også den lys pebermynte grønne kjole som var Marilyns yndlings og som hun blev begravet i. 


Lad so slutte med det måske allermest kendte Marilyn Monroe outfit; det enhver ved og kan citerer. Adspurgt af en journalist hvad Marilyn sov i, svarede hun kækt; "What do I wear in bed? Why Chanel no 5, of course"Læs tidligere Blogposts

Moden i 1940'erne

I Europa var moden i første halvdel af 1940'erne stærkt påvirket af rationeringer og restriktioner, fordi...

Moden i 1950'erne

Moden i 50'erne fortsatte med at hylde de bløde, feminine former. Det var også i dette årti...

Moden i 1960'erne

Moden i 60'erne blev præget af opfindelsen af strømpebukserne, som gjorde muligt at lave kjolerne kortere...