Valentine's Day ❤️ Hvordan startede det hele?

Valentine's day 

Valentine’s Day traditionen

- Og al det smukke røde tøj til at fejre kærligheden i.

Valentins dag er i Danmark en forholdsvis ny skik som først dukkede op i 1990’erne. Faktisk havde blomsterhandlerne allerede i 1950’er forsøgt at indføre Valentine’s Day i Danmark, dog uden held. I 1990’erne derimod var der stor fokus på store romantiske bryllupper, wedding planners og RomComs, og så blev det mere velset at udstille sin kærlighed for omverden end det havde været før.

Det var Netto, der som den første butik i Danmark, indførte kærlighedstemaet op til Valentins dag. Det var netop i starten af 1990erne. Traditionen er vokset sig større siden da, ikke mindst er den blevet hjulpet frem af de forskellige Social Media platforme.


Det med at skrive fine kærestebreve til hinanden, kender vi herhjemme fra traditionen med Gækkebreve, som netop oprindelig var breve til en man havde kær, eller som man lige ville føle sig frem med. Da denne skik nu mere eller mindre kun tilhører børn, passede Valentins kortet måske også ind som ny tradition for kærestebreve.


Februar og Frugtbarhedens fest


Den første frugtbarhedsfest i februar hed Lupercalia, og var en romersk tradition hvor man ærede Faunus, guden for landbrug, og Roms grundlæggere Romulus og Remus. Man fejrede denne d. 15. februar. Der findes derudover også hedenske (nordiske) traditioner i februar som handlede om frugtbarhed og om at jage mørket på flugt.

Det er lidt bizart set med nutidens øjne at der i begge traditioner findes noget med at ”slå” på kvinder. I den romerske tradition er en ofret geds skind som skal hjælpe kvinderne til større frugtbarhed og hos os har det været grene med små spirende knopper, som vi genkender i fastelavnsriset. Det tyder dog ikke på at det har været ubehageligt.

Sankt Valentin og Shakespeares hamlet

At vi i dag kalder dagen Valentine’s day, kædes sammen med en katolsk helgen.
Men der fandtes faktisk mange forskellige Skt. Valentin. En St. Valentin levede i det 300 århundrede og viede unge par, selvom de unge mænd ellers var blevet frataget deres ret til at blive gift, da kejser Claudius havde fået den idé at ugifte unge mænd var bedre soldater. St. Valentin trodsede kejseren, viede de unge par og betalte med livet. 

I alt er der dog 13 forskellige helgener med det navn, det er altså svært at sige præcis hvem der refereres til.

Fra middelalderens Europa ved vi at man betragtede d. 14. februar som starten for fuglenes parringssæson, og måske var det på den baggrund at Geoffrey Chaucer i 1375 skrev digtet “Parliament of Foules,” som havde teksten “For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate.” (Det blev sendt på sankt Valentins dag, på det tidspunkt hvor hver en fugl kommer der for at vælge sin mage)


Det lader til at traditionen derfra langsom har sneget sig ind blandt adelige og endda Henry V skulle have sendt et Valentins digt til Catherine af Valois.

Valentins dag bliver også nævnt i Hamlet (1600) når Ofelia siger:

”I morgen er det Sankt Valentins dag,

i morgenrødens skær,

og jeg er den mø ved dit vindu står,

vil være din hjertenskær.

Så stod han op, tog klæder på

og åbned sin kammerdør;

og ikke som mø hun gik derfra,

som ellers var jomfru før.”

De første Valentins kort

I 1600-tallet breder skikken sig med små Valentin breve med tegninger og digte og i 1700 tallet fortsætter traditionen helt ud i samfundet, og man giver små gaver og beskeder på Valentines, endda nøgler, som symboliserer nøgler til hjertet, og som vi i dag genkender som de kærlighedslåse man sætter fast på broer rundt om i verden.


De første deciderede Valentins kort kom til allerede i d. 18. århundrede. På det tidspunkt lavede man kortene selv, og man udviklede langsomt teknikken til en slags collage eller ’scrap’ teknik. Man havde måske samlet billeder fra magasiner eller glansbilleder og satte det sammen til fine kort, og senere kunne man købe hjerter, kniplingskanter, kort med vers og mange lignende ting, som man så kunne kreere et personligt Valentins kort. Det var forløberen for det trykte Valentins kort.


Fra midten af 1800-tallet ser man de allerførste trykte Valentins kort, og i dag estimerer man at der i USA hvor traditionen er størst sendes ca 190 millioner Valentins kort hvert år, som kun overgås af sæsonen for julekort.

Kjoler til Valentins dag i Mondo Kaos.

I Mondo Kaos plejer vi op til Valentins dag at vise Jer de skønne røde kjoler som er passende til kærlighedens fest. Og så fejrer vi som regel med en rabatkode, som er vores ’Valentins gave’ til Jer, så man kan klæde sig på i de røde kjoler eller andet rødt tøj til Valentins dags date, eller hvordan man nu vælger at fejre dagen.

Uanset om du fejrer Valentins dag på restaurant eller bar og har brug for en flot og festlig rød kjole, måske endda en cocktail kjole, eller om du har brug for en mere casual stil, fx en rød A-line kjole, har vi et stort udvalg af rødt tøj. 

I butikken står vi selvfølgelig som altid parat til at hjælpe dig med at finde netop dit Valentines day look, og selvom det jo officielt er i morgen d. 14. det er Valentins dag, kan kærligheden jo fejres lige når man har lyst. "Everyday is Valentine's day"...


Happy Valentine’s Day,


Fra Team Mondo Kaos ❤️


Tak til Katrine @frkcarlsson som er vores smukke Valentine's model


Læs tidligere Blogposts

The Seamstress Of Bloomsbury

The Seamstress of Bloomsbury, er så meget en del af Mondo Kaos at vi i daglig tale bruger ’kælenavnet’ Bloomsbury...

Vintage, Retro & Repro?

Når vi betegner vores tøj og kjoler som vintage, så er det jo ud fra at vores kunder omtaler tøjet sådan...

Vores Guide til Cocktailkjoler.

Her i Mondo Kaos har vi altid masser af kjoler, og derfor har vi selvfølgelig også masser af vintage inspirerede cocktailkjoler...