Plus size - en historie om inklusiv-mode og tøj til alle kvinder

Plus size - en historie om inklusiv-mode og tøj til alle kvinder

Selvom Mondo Kaos fører tøj fra S - 4XL, er butikken ikke en decideret plus size butik, men det er absolut en butik hvor man skal føle sig velkommen uanset kropstype og ideal. Derfor fører vi også plus sizes i en række modeller, også fører vi naturligvis generelt tøj der ser godt ud, uanset hvilken størrelsen man måtte have. I dag ser vi lidt nærmere på hvordan plus size opstod som fænomen, det fortæller nemlig meget om mode historien op igennem det 20. århundrede. 

Masseproduktion og standard størrelser 

Selvom vi til alle tider har været underkastet et bestemt kropsideal, var kropsidealet før 1900 et ideal hvor kvindelige kurver var i højsædet, selv med korsetter og snøreliv, var det stadig ønskeligt med fyldig barm og hofter, og ofte også buttede lår og arme. Omkring år 1900 skete der noget som gjorde at opfattelsen af tøjet, figuren og størrelser ændrede sig, tøj begyndte nemlig at blive ’masse’-produceret. Der var selvfølgelig endnu ikke tale om de store mængder tøj som produceres i dag, men man gik fra at hånd- og skræddersy tøj, specifikt til den enkelte person, til at producere tøj efter standard snit og mål i større mængder; altså ”stangtøj”!   

Det nye masseproducerede tøj blev i første omgang udelukkende lavet i standard størrelser, til den almindelige kvinde for at holde produktionsudgifter nede og fortjenesten oppe. Standard størrelser gik (og går i øvrigt ganske ofte stadigvæk) ud fra et standardmål, gerne small eller medium, også bliver der ganske enkelt lagt til eller fra over hele snitmønsteret for at det skal blive xs eller xl osv. Det er klart at denne tilgang simpelthen ikke giver velsiddende tøj til de som falder udenfor standard. 

Lane Bryant opfinder ’Misses Plus Size’ 

Den første til at finde ud af det var Lane Bryant, som i starten af 1900-tallet begyndte med at lave vente- og efterfødselstøj med et justerbart taljebånd. Dette var en ny og smart opfindelse. Hun fik øjnene op for at der manglede tøj til flere grupper af kvinder, og i 1922 begyndte hun at lave tøj til plus-size kvinder. Hun opfandt simpelthen udtrykket ”Misses Plus Sizes” og gjorde dermed 1920’ernes berømte charleston snit tilgængeligt for kvinder med brystomfang 96 (inch 36) og over. Det var bl.a gennem mødet med ingeniøren (og hendes kommende mand) Malsin at de opdagede at når det kom til plus-size, var formerne anderledes end dem man ellers brugte som standard. Sammen gav de sig til at udvikle tøj som skulle kunne passe alle kvinder med større mål end normen. I England støder man på ordet ’outsize’ lady og et andet ord man støder på er endda ’stout’. Det var dog ikke sådan at denne kategori stod alene, andre opstod også omkring denne tid, fx fik den lille kvinde mønstre og snit som hed ’for the not so tall’. Mændene skulle for særlige størrelser søge under kategorien ’Big and Tall’. 

1950’ernes ideal og Diors New Look

IMAGE CAPTION

Selv i 1940’erne med den atletiske figur som ikonet, var moden stadig fokuseret på den feminine silhuet, så det var muligt at klæde sig i datidens mode selv som plus-size. Men man måtte vente til 1950’erne før den legendariske timeglas model og former rigtig kom på mode igen. Der var måske stadig mest tale om slanke kvinder men med stor barm og hofter a la Marilyn Monroe, Sophia Loren and Elizabeth Taylor. Ikke desto mindre var slank alene ikke ønskværdigt, og der fandtes piller som skulle hjælpe kvinder med at tage på så de kunne blive mere attråværdige. Det var selvfølgelig også i 1950erne at Diors New Look blev til. Det ikoniske New Look, var en inkluderende facon. Selvom det var åleslanke kvinder som stod model til det, passede det fremragende til kvinder med større figur. 

 

Twiggy og ’Big Beauties’ 

 Med 1960’erne kom ungdoms revolution, mini skirts, og ikke mindst Twiggy! Det betød slankekurstyranni, men som modsvar opstod der grupper som fejrede at de ikke var som Twiggy. Der blev afholdt fat-in days i USA, hvor man samledes og brændte billeder af Twiggy. Som et opgør med modens slankheds ideal, blev der også afholdt plus size-modeshows. Al dette banede vejen for en ny og fri kropsforståelse som vi ser den i slutningen af 1960erne og i 1970erne. For første gang åbnede i 1977 et modelbureau for kvinder med en anden størrelse ’Big Beauties – Little Women’. I 1978 åbnede endnu et Plus size agentur ”Plus Model” og det berømte Ford Models tog 2! plus size modeller ind i deres agentur i 1978. Det passede ind i tidsånden, selvom 1970ernes ideal stadig var en slank kvindekrop. Op igennem 1970’erne og 80erne åbnede der flere plus size butikker, og hvert land havde sit eget mærke med tøj til plus size kvinder.

Diversitet og kropspositivisme 

Med det nye årtusind kom en ny kropspositivisme agenda! Ud med 90’ernes heroin-chic ind med forskelligartethed. Med endnu større udtryksmuligheder gennem sociale medier kom der endnu engang fokus på skønhedsidealer og diskriminering; det galt ikke kun forskellige størrelser men også alder, køn og hudfarve. Bloggere og influencers fik simpelthen et talerør, så de kunne vise at plus size piger også kan lide mode, og især- også kan bære den. Det må siges at Millennials har været de nye foregangskvinder og sørget for at modebranchen ikke længere kan ignorere opråbet om diversitet!

Unique Vintage swingkjole i grøn
Heart of Haute swingkjole i pink
Unique Vintage swingkjole med prikker

Plus-size på cat walken

De store trendsættende luksus designhuse halter stadig bagefter, men den gode nyhed er at der er flere og flere modeller på de internationale mode uger i New York, Paris, Milan og London som er over 50, af anden hudfarve end hvid og af såkaldt non-straight-size. I 2020 var det hele 86 modeller som var plus size! Selv Chanel havde en plus size model med for første gang i 10 år, da de præsenterede deres sommer 2020 kollektion. Selvom det stadig kaldes plus size, er et andet ord begyndt at krybe ind; "curvy women", men ligesom plus size, er det lidt mærkelig da de fleste kvinder jo er curvy.

Curvy – eller ’inclusive’ tøj til kvinder hos Mondo Kaos

Hos Mondo Kaos er vi gerne både curvy og mindre curvy, og vores størrelser er altså ’dame størrelser’ og ikke dem man finder hos eksempelvis HM. Vi vælger de brands vi tager hjem ud fra om tøjet føjer sig til den kvindelige krop, og tager højde for både store og små kurver. Der skal være bluser til dem med stor såvel som lille barm uanset størrelse (se Stines guide til bluser for damer med fyldigere barm). Tøjet skal ikke sidde og flagre, men smyge sig om kroppen, og vise den kvindelige krop fra sin smukkeste side ved at omfavne forskelligartethed såvel som kurver.

 

Vintage stils aline kjole i sort fra The House Of Foxy
Klassiske vintage stils bukser
House of Foxy Grable navy blå kjole i A form

 

Vi er vilde med stilen fra 1940’erne og 1950’erne af netop den grund at stilen var skabt til den kvindelige figur, og derfor er vores tøj en blanding af vintage og retro stil og simpelthen skønt tøj til kvinder fra brands vi ved kan levere netop det, og som har den samme positive indstilling til kvindekroppen som vi har. Vi fører tøj i plus size i 2XL 3XL og 4XL og nogle modeller op til 5XL og 6XL du er altid velkommen forbi butikken hvor du kan få masser af ekspertise, råd og vejledning af vores skønne personale.

 

Vi glæder os til at se dig i Mondo Kaos, og til at vise dig al vores skønne vintage og retro tøj uanset størrelse. 

Kærlige hilsner, 

Team Mondo Kaos ♥

 

Læs mere:

Guide til toppe & skjorter til 'storbarmede kvinder'

 

Historien om Pinup pigen

 

Sådan passer du på dine ’Vintage stils’ kjoler og tøj 

 

Ps. Ønsker du at høre nærmere når vi afholder nye arrangementer, starter udsalg, konkurrencer, får nye varer etc.

Så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder:

Human score    Trustpilot Stars    number of reviews    Trustpilot Logo